13 lis 15:57
ABC: zgroza co ty odp.... miałaś wzór de Moivre'a na pierwiastki zespolone ?
13 lis 15:59
anonim123: A co jest źle?
13 lis 16:02
wredulus_pospolitus:
co to kuźwa jest

(z
3)
2 + 8
2 = −1[ − [ (z
3)
2 − 8
2] ]

że niby jakim cudem

proponuję tak:
(z
3)
2 + 8
2 = 0
(−1)*(−1)*(z
3)
2 + 8
2 = 0
−(i *z
3)
2 + 8
2 = 0
(8− iz
3)(8 + iz
3) = 0
(2
3 + (−1)iz
3)( 2
3 − (−1)iz
3) = 0
(2
3 + (iz)
3)(2
3 − (iz)
3) = 0
(2 + iz)(2
2 − 2iz + (iz)
2)(2 − iz)(2
2 + 2iz + (iz)
2) = 0
i rozwiązujesz dalej
13 lis 16:04
wredulus_pospolitus:
albo tak jak pisze @ABC ... jeżeli miałaś wzór de Moivre'a −−− to rozwiązujesz to w jednej
linijce
13 lis 16:05
anonim123: A tym wzorem to jak rozwiązać?
13 lis 16:07
anonim123: ?
13 lis 16:15
anonim123:
13 lis 16:26
ABC: Możesz też zrobić tak :znajdź jedno rozwiązanie tego równania , a następnie pomnóż je przez
pięć pierwiastków szóstego stopnia z jedynki nie będących jedynką − te pierwiastki leżą w
wierzchołkach sześciokąta foremnego wpisanego w okrąg jednostkowy , jednym z wierzchołków
jest punkt (1,0)
13 lis 16:42
anonim123: A wzorem de Moivre'a jak?
13 lis 16:47
ABC: przekształcając do postaci z6=−64
13 lis 16:51
13 lis 16:52
anonim123: ABC a możesz to rozpisać?
13 lis 17:03
ABC: nie chce mi się
13 lis 17:07
anonim123: A ktoś inny?
13 lis 17:08
Sushi:
Wzór znasz?
13 lis 17:09
anonim123: tak
13 lis 17:18
Sushi:
To go zapisz
13 lis 17:19
anonim123: cos(6fi)+isin(6fi)=−64?
13 lis 17:20
Sushi:
Nazwy kątów masz w rubryce „inne”
ω φ
To nie jest wzór na „n−ty” pierwiastek
13 lis 17:24
13 lis 17:24
13 lis 17:29
ABC: kwestia nazewnictwa , ten drugi niektóre książki też nazywają de Moivre'a
w każdym razie zastosuj go
13 lis 17:32
anonim123: nie widzę tego że można to rozwiązać w jednej linijce może ktoś pomóc?
14 lis 14:38
14 lis 14:49
ABC:
nie rokujesz dobrze na przyszłość , idź na konsultacje jeśli nie masz zdalnych jeszcze
14 lis 15:10
anonim123: może ktoś pomóc?
14 lis 15:13
ABC: każdy rozłożył ręce skoro ze strony matemaksa nie potrafisz podstawić do wzoru w którym jest
pierwiastek arytmetyczny n−tego stopnia z modułu liczby podpierwiastkowej
czyli u ciebie 6√64=2
14 lis 15:24
anonim123: Dzięki
14 lis 15:27
Mila:
z
6+64=0
1) sposób
Z zastosowaniem wzorów de Moivre'a.
z
6=−64
|−64|=64
φ=π
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
zk=6√64*(cos |
| +i sin |
| ), gdzie k∊{0,1,2,3,4,5} |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
z0=2*(cos |
| +isin |
| )=√3+i |
| | 6 | | 6 | |
| | 3π | | 3π | | π | | π | |
z1=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*(cos |
| +i sin |
| )=2i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | −√3 | | 1 | |
z2=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*( |
| +i* |
| )=−√3+i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 7π | | 7π | | −√3 | | 1 | |
z3=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*( |
| −i* |
| )=−√3−i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 9π | | 9π | | 3π | | 3π | |
z4=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*(cos |
| +i sin |
| )=−2i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 11π | | 11π | | √3 | | 1 | |
z5=2*((cos |
| +i sin |
| )=2*( |
| −i* |
| )=√3−i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
======================================
14 lis 15:45
anonim123: Mila a jak to rozwiązać w jednej linijce?
14 lis 15:53
daras: a Wy tu pracujecie teraz dla zapodaj.pl
14 lis 15:54
Mila:
II sposób
i
6=−1, bo i
2+i
2*i
2=(−1)*(−1)*(−1)=−1
z
6+64=0⇔
z
6−(2i)
6=0 z wzoru skróconego mnożenia: a
2−b
2=(a−b)*(a+b)
(z
3−(2i)
3)*((z
3+(2i)
3)=0 teraz z wzorów: (a
3±b
3)=..
(z−2i)*(z
2+2iz−4)*(z+2i)*(z
2−2iz−4)=0⇔
z−2i=0⇔z=2i lub z+2i=0⇔z=−2i
lub
Dla trójmianów: Δ=12=4*3
| | −2i−2√3 | | −2i+2√3 | |
z= |
| =−√3−i lub z= |
| =√3−i |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | 2i−3√3 | | 2i+√3 | |
z= |
| =−√3+i lub z= |
| =√3+i |
| | 2 | | 2 | |
z∊
{√3+i,2i,−√3+i,−√3−i,−2i,√3−i}
===========================
14 lis 16:07
chichi:
@
daras dla studentów, którzy Bóg wie jak w ogóle zdali maturę i dostali się na studia
14 lis 16:19
ABC: Pięknie Mila
14 lis 16:28
Mila:
anonim
Pierwiastki 6−stopnia z jedynki− wierzchołki sześciokąta foremnego.
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
{1, |
| + |
| i,− |
| + |
| i,−1,− |
| − |
| i, |
| − |
| i} |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Następnie pomnóż przez 2i , bo liczba 2i spełnia podane równanie .
więc otrzymasz:
2i,1+
√3, licz dalej
Czy to jest krócej dla Ciebie?
14 lis 16:53
Mila:
16:53 wg sugestii ABC 16:42
14 lis 16:55
Mila:
2i, dobrze ,
1+√3 źle napisałam, anonim popraw i licz dalej.
14 lis 17:00
anonim123: wolę poprzednie sposoby tego średnio rozumiem
14 lis 18:02
Mila:
Pomnóż każdy element ze zbioru pierwiastków z jedynki i zobaczysz co wyjdzie.
Współrzędne wierzchołków sześciokąta foremnego takiego jak na rysunku
też przecież umiesz odczytać.
14 lis 18:23