matematykaszkolna.pl
Optymalizacja - zadanie tekstowe Andzia: W kwadrat ABCD o danym boku a wpisano trójkąt równoramienny AKL w ten sposób, że wierzchołki L,K należą do odcinków DC i BC oraz AL=LK. Wyznacz największe i najmniejsze pole trójkąta AKL.
8 lis 18:35
chichi: rysunek Szanowna Andzio, czy podjęłaś w ogóle jakąkolwiek próbę zrobienia tych zadań?
8 lis 19:01
Andzia: Szanowny/a chichi, owszem podjęłam, zrobiłam rysunek, lecz to co mi wyszło nie za wiele mi dało... . Odnosząc się do rysunku, który zrobiłeś/aś, oznaczyłam sobie boki AK i AL jako b, boki kwadratu to a, bok DK jako x, CK w takim razie a−x bok BL jako y CL w takim razie a−y I z Twierdzenia Pitagorasa: AK2=AD2+DK2 b2=a2+x2 oraz AL2=AB2+BL2 b2=a2+y2 Przyrównując, b2 mamy a2+x2=a2+y2 zatem x2=y2, zatem x=y a więc BL=x=DK CL=a−x=CK
8 lis 19:29
Andzia: Nie wiem czy to co zrobiłam, w jakikolwiek sposób poprowadziło zadanie do przodu, ale wydaje mi się że tak, ponieważ z początku nie wiedzieliśmy (chyba), że BL będzie równe DK i CK będzie równe CL
8 lis 19:31
chichi: ΔADK ≡ ΔABL ⇒ |CK| = |CL| (tak szybciej)
8 lis 19:35
chichi: PABCD = PΔABL + PΔLCK + PKDA + PΔAKL
8 lis 19:43
Andzia: Faktycznie, ale jak w takim razie ugryźć to zadanie.. Jeszcze przyszło mi na myśl, że może w jakiś sposób wykorzystać fakt, że Pole trójkąta AKL to Pole kwadratu − te 3 pola trójkąta (z czego dwa są takie same), zatem by wyszło że P△AKL=a212x2, ale znowu ten sam problem, czy coś z tego wyniknie... Przyjmując, że CK=CL=x a BL=DK=a−x (wiem że oznaczenia na odwrót niż w 1 opisie, ale raczej większej róznicy to nie ma)
8 lis 19:48
chichi: Musisz niestety zmienić rysunek, bo tak teraz czytam polecenie i tam jest AL=LK, a u mnie jest, że |AL|=|AK|...
8 lis 19:49
chichi: Ale zadziałaj analogicznie, pitagoras oraz skorzystaj z rady o 19:43
8 lis 19:53
Andzia: Rzeczywiście, więc teraz gdy już jest dobry rysunek, to czy te odcinki na które podzieliły boki punkty L i K będą równe, tak jak w tamtym przypadku?
8 lis 19:54
Mila: rysunek 1)a−x>0, a−y>0
 1 
a2=

(a*y+(a−y)*(a−x)+ax)+S
 2 
 a2−x*y 
S=

2 
2) c2=a2+x2 c2=(a−x)2+(a−y)2 a2+x2=a2−2xa+x2+(a−y)2 2ax=(a−y)2
 (a−y)2 
x=

2a 
3)
 1 y*(a−y)2 
S=

*(a3

)
 2 2a 
 1 
S(y)=

*(a3−y*(a−y)2)
 4a 
 1 
S'(y)=

*(−(a−y)2+(−y)*2(a−y)*(−1))
 4a 
Posprawdzaj rachunki i dokończ 4)rozważ przypadek : y=0
8 lis 21:56
chichi: No i tak rozwiązanie miałem na myśli, super @Mila
8 lis 22:12
8 lis 22:25
Mila: Trzeba było wcześniej dać linka, to nie pisałabymemotka
8 lis 22:30
ite: po ożywieniu wygląda to tak 👉 https://www.geogebra.org/geometry/af9nqe9s
8 lis 22:32
mat: Sorry,ale nie było mnie wcześniej na forum emotka
8 lis 22:32
Mila: Pięknie ite, tak to widziałam.emotka Ciekawe, czy Andzia dokończy.
8 lis 22:37
Andzia :
 1 
Dzięki wielkie Mila, tylko czy S(y) nie powinno być

* (2a3−y(a−y)2)?
 4a 
Bo ciągle mi tak wychodzi.. I ogolnie dlaczego Pole tego trójkąta uzależniamy od y a nie np od x? Ma to jakieś znaczenie?
8 lis 23:07
Mila: Tak , zgubiłam 2 przy przepisywaniu, a potem kopiowałamemotka Nie ma znaczenia , czy x, czy y , ale tutaj x łatwiej obliczyć.
8 lis 23:19
Andzia : Okej dzięki jeszcze raz emotka, a mogłabyś zerknąć jaki powinien być prawidłowy wynik pochodnej, bo wychodzą mi różne i juz sama się gubieemotka
8 lis 23:33
8 lis 23:50
Andzia : Dziękuję
8 lis 23:58
Andzia: Mam jeszcze pytanie, bo dopiero teraz mam czas na dokończenie tego zadania i mam kłopot.
 −a2+4ay−3y2 
Mianowicie po obliczeniu pochodnej która wynosi: S'(y)=

policzyłam Warunek
 4a 
konieczny czyli: S'(y)=0, mianownik zawsze jest większy od 0 bo a>0, zatem −a2+4ay−3y2=0, po rozłożeniu mamy (y−a)(−3y+a)=0
 1 
czyli y=a (to jest sprzeczne bo y<a) y=

a
 3 
No i później Warunek dostateczny czyli S'(y)>0 czyli (y−a)(−3y+a)>0 no i to (y−a) jest sprzeczne, zatem wzielam pod uwage (−3y+a) no i z tego
 1 
wychodzi że w x=

a będzie minimum lokalne, czyli mozemy wyznaczyć najmniejsze pole
 3 
trójkąta, a co w takim razie z największym? Gdzie robię błąd?
9 lis 18:08
Andzia:
 1 
Przepraszam, tam minimum lokalne w y=

a
 3 
9 lis 18:09
Andzia: Jest ktoś w stanie mi wyjaśnić?
9 lis 18:46
Mila: rysunek Największe pole w przypadku y=0. Wtedy mamy sytuację jak na rysunku L− środek BC
 a2 
S=

( punkt (1) )
 2 
9 lis 21:02