Optymalizacja - zadanie tekstowe
Andzia: W kwadrat ABCD o danym boku a wpisano trójkąt równoramienny AKL w ten sposób, że wierzchołki
L,K należą do odcinków DC i BC oraz AL=LK. Wyznacz największe i najmniejsze pole trójkąta AKL.
8 lis 18:35
chichi:

Szanowna Andzio, czy podjęłaś w ogóle jakąkolwiek próbę zrobienia tych zadań?
8 lis 19:01
Andzia: Szanowny/a chichi, owszem podjęłam, zrobiłam rysunek, lecz to co mi wyszło nie za wiele mi
dało... .
Odnosząc się do rysunku, który zrobiłeś/aś, oznaczyłam sobie
boki AK i AL jako b,
boki kwadratu to a,
bok DK jako x,
CK w takim razie a−x
bok BL jako y
CL w takim razie a−y
I z Twierdzenia Pitagorasa:
AK2=AD2+DK2
b2=a2+x2
oraz
AL2=AB2+BL2
b2=a2+y2
Przyrównując, b2 mamy
a2+x2=a2+y2
zatem x2=y2, zatem x=y
a więc BL=x=DK
CL=a−x=CK
8 lis 19:29
Andzia: Nie wiem czy to co zrobiłam, w jakikolwiek sposób poprowadziło zadanie do przodu, ale wydaje mi
się że tak, ponieważ z początku nie wiedzieliśmy (chyba), że BL będzie równe DK i CK będzie
równe CL
8 lis 19:31
chichi:
ΔADK ≡ ΔABL ⇒ |CK| = |CL| (tak szybciej)
8 lis 19:35
chichi:
PABCD = PΔABL + PΔLCK + PKDA + PΔAKL
8 lis 19:43
Andzia: Faktycznie, ale jak w takim razie ugryźć to zadanie.. Jeszcze przyszło mi na myśl, że może w
jakiś sposób wykorzystać fakt, że Pole trójkąta AKL to Pole kwadratu − te 3 pola trójkąta (z
czego dwa są takie same), zatem by wyszło że P△AKL=a2−12x2, ale znowu ten sam problem,
czy coś z tego wyniknie... Przyjmując, że CK=CL=x a BL=DK=a−x (wiem że oznaczenia na odwrót
niż w 1 opisie, ale raczej większej róznicy to nie ma)
8 lis 19:48
chichi:
Musisz niestety zmienić rysunek, bo tak teraz czytam polecenie i tam jest AL=LK, a u mnie jest,
że |AL|=|AK|...
8 lis 19:49
chichi:
Ale zadziałaj analogicznie, pitagoras oraz skorzystaj z rady o
19:43
8 lis 19:53
Andzia: Rzeczywiście, więc teraz gdy już jest dobry rysunek, to czy te odcinki na które podzieliły boki
punkty L i K będą równe, tak jak w tamtym przypadku?
8 lis 19:54
Mila:

1)a−x>0, a−y>0
| | 1 | |
a2= |
| (a*y+(a−y)*(a−x)+ax)+S |
| | 2 | |
2)
c
2=a
2+x
2
c
2=(a−x)
2+(a−y)
2
a
2+x
2=a
2−2xa+x
2+(a−y)
2
2ax=(a−y)
2
3)
| | 1 | |
S'(y)= |
| *(−(a−y)2+(−y)*2(a−y)*(−1)) |
| | 4a | |
Posprawdzaj rachunki i dokończ
4)rozważ przypadek :
y=0
8 lis 21:56
chichi:
No i tak rozwiązanie miałem na myśli, super @
Mila
8 lis 22:12
8 lis 22:25
Mila:
Trzeba było wcześniej dać linka, to nie pisałabym
8 lis 22:30
8 lis 22:32
mat:
Sorry,ale nie było mnie wcześniej na forum
8 lis 22:32
Mila:
Pięknie
ite, tak to widziałam.

Ciekawe, czy
Andzia dokończy.
8 lis 22:37
Andzia : | | 1 | |
Dzięki wielkie Mila, tylko czy S(y) nie powinno być |
| * (2a3−y(a−y)2)? |
| | 4a | |
Bo ciągle mi tak wychodzi..
I ogolnie dlaczego Pole tego trójkąta uzależniamy od y a nie np od x? Ma to jakieś znaczenie?
8 lis 23:07
Mila:
Tak , zgubiłam 2 przy przepisywaniu, a potem kopiowałam

Nie ma znaczenia , czy x, czy y , ale tutaj x łatwiej obliczyć.
8 lis 23:19
Andzia : Okej dzięki jeszcze raz

, a mogłabyś zerknąć jaki powinien być prawidłowy wynik pochodnej, bo
wychodzą mi różne i juz sama się gubie
8 lis 23:33
8 lis 23:50
Andzia : Dziękuję
8 lis 23:58
Andzia: Mam jeszcze pytanie, bo dopiero teraz mam czas na dokończenie tego zadania i mam kłopot.
| | −a2+4ay−3y2 | |
Mianowicie po obliczeniu pochodnej która wynosi: S'(y)= |
| policzyłam Warunek |
| | 4a | |
konieczny czyli:
S'(y)=0, mianownik zawsze jest większy od 0 bo a>0, zatem
−a
2+4ay−3y
2=0, po rozłożeniu mamy
(y−a)(−3y+a)=0
| | 1 | |
czyli y=a (to jest sprzeczne bo y<a) y= |
| a |
| | 3 | |
No i później Warunek dostateczny czyli S'(y)>0
czyli (y−a)(−3y+a)>0 no i to (y−a) jest sprzeczne, zatem wzielam pod uwage (−3y+a) no i z tego
| | 1 | |
wychodzi że w x= |
| a będzie minimum lokalne, czyli mozemy wyznaczyć najmniejsze pole |
| | 3 | |
trójkąta, a co w takim razie z największym? Gdzie robię błąd?
9 lis 18:08
Andzia: | | 1 | |
Przepraszam, tam minimum lokalne w y= |
| a |
| | 3 | |
9 lis 18:09
Andzia: Jest ktoś w stanie mi wyjaśnić?
9 lis 18:46
Mila:

Największe pole w przypadku y=0.
Wtedy mamy sytuację jak na rysunku
L− środek BC
9 lis 21:02