Optymalizacja, trójkąt w kwadracie.
Dratus: W kwadrat ABCD o danym boku a wpisano trójkąt równoramienny AKL w ten sposób, że
wierzchołki L, K należą do odcinków DC i BC oraz AL = LK.
Wyznacz największe i najmniejsze pole trójkąta AKL.
Oczywiście na "chłopski rozum" największe pole będzie dla trójkąta prostokątnego
równoramiennego (o ile się niemylę).
18 lis 19:56
a7:

P(x)=1/2x
2sin(90−2α)=1/2x
2cos2α=1/2x
2(2cos
2α−1)=1/2x
2(2*a
2/x
2−1)=a
2−1/2x
2
Pole będzie największe gdy x będzie jak najmniejszy czyli x=a wtedy P=1/2a
2
Pole będzie najmniejsze, gdy x będzie jak największy czyli x→a
√2− (?)
18 lis 20:30
a7: ech, błędny rysunek
18 lis 20:32
Dratus: Super, teraz mam trochę rozjaśnioną sytuację. Próbowałem robić na pola tych mniejszych
trójkątów, ale to głupi pomysł.
Dzięki raz jeszcze
18 lis 20:39
Saizou :
| | 1 | |
P = a2 − |
| [a(a−x)+x(a−x)+ax] |
| | 2 | |
I dalej samemu
18 lis 21:05
Eta:
@ Saizou
?
|AK|≠|AL| i |AL|≠|KL
ΔAKL nie jest równoramienny
18 lis 21:10
Saizou :
Widziałem AL = LK :c, trzeba w końcu wybrac się do okulisty.
no to post można usunąć
18 lis 21:12
Saizou :
Chociaż.
W kwadrat ABCD o danym boku a wpisano trójkąt równoramienny AKL w ten sposób, że
wierzchołki L, K należą do odcinków DC i BC oraz AL = LK.
Wyznacz największe i najmniejsze pole trójkąta AKL.
18 lis 21:14
a7:

P=a
2−1/2ax−1/2(a−x−1/2(a−x)(a−y)−1/2ay=1/2a
2−1/2xy
niestety nie mam pomysłu
18 lis 21:31
Eta:

1/ jeżeli B=L i D=K to mamy ΔABC o polu a
2/2
2/ jeżeli B≠L i D≠K ( jak na rys.) i x∊<0,2)
S=a
2−(P
1+P
2+P
3)
P
1=ab/2 , P
2=(a−b)(a−x)/2 i P
3= ax/2
P
2= a
2−ax−ab+bx
| | ab+a2−ax−ab+bx+ax | | a2+bx | |
P1+P2+P3= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
=============
i teraz e
2=a
2+b
2 i e
2= (a−b)
2+(a−x)
2
| | a2 | | x | |
zatem S(x)= |
| − |
| (a−x)2 |
| | 2 | | 4a | |
i działaj dalej.................
18 lis 21:48
Eta:
A
Dartus ? .... pewnie na randce
18 lis 22:01
Mila:
Nic innego nie mam
18 lis 23:32
Dratus: Dratus na randce

, Dzięki Eta
19 lis 08:33
Eta:
19 lis 18:53