1 lis 11:28
wredulus_pospolitus:
musimy zdawać sobie sprawę z tego, że:
| | | |
(x+y)n = ∑k=0 n | x k * y n−k  |
| | |
wychodząc z tego możemy zapisać:
| | | | | |
∑k=0 n | = ∑k=0 n | 1k * 1n−k = (1 + 1)n = 2n |
| | | |
1 lis 11:31
anonim123: Skąd jest ten wzór po musimy zdać sobie sprawę z ?
1 lis 11:39
1 lis 11:45
chichi:
Po co studiujesz matematykę?
1 lis 11:46
anonim123: nie było mnie wtedy na wykładzie i tego nie miałam
1 lis 11:49
anonim123: Studiuję matematykę aby poszerzać swoją wiedzę w tej dziedzinie. Rozwinąć umiejętność
analitycznego myślenia.Uważam, że logika idąca za tym przedmiotem jest warta zgłębienia i
zastosowania
w mniejszym lub większym stopniu w nakreśleniu umysłowych niejasności dotąd nie do końca
określonych.
1 lis 11:55
1 lis 11:55
anonim123: ale w innej formie
1 lis 11:57
chichi:
Haha dobre
1 lis 12:01
ICSP: Innej formie?
1 lis 12:02
1 lis 12:03
1 lis 12:41
wredulus_pospolitus:
NIE MOŻNA zapisać tego tak jak zapisałaś
1 lis 12:44
anonim123: to możesz napisać jak to trzeba zrobić?
1 lis 12:45
wredulus_pospolitus:
Po pierwsze:
| | | |
∑k=0 p | ak * bp−k ≠ (a+b)p |
| | |
zauważ, że:
| | | | n! | | (n−k)! | | n! | | 1 | |
* | = |
| * |
| = |
| * |
| |
| | | k!*(n−k)! | | (n−p)!(p−k)! | | k! | | (n−p)!*(p−k)! | |
=
| | n! | | 1 | | p! | | n! | | p! | | | | | |
= |
| * |
| * |
| = |
| * |
| = | * | |
| | k! | | (n−p)!*(p−k)! | | p! | | p!*(n−p)! | | k!*(p−k)! | | | |
I teraz do sumy:
| | | | | | | | | |
∑k=0 p | * | ak*bp−k = ∑k=0 p | * | ak*bp−k = |
| | | | | |
| | | |
= // zauważmy, że | możemy 'wyjąć' z sumy, ponieważ ten element jest stały i nie zmienia |
| | |
się przy zmianie wartości parametru 'k' //
| | | | | | | |
= | ∑k=0 p | ak*bp−k = | * (a+b)p |
| | | | |
1 lis 12:52
anonim123: Dzięki
1 lis 12:57
anonim123: A w 11:31 skąd mam wiedzieć co podstawić za y i x czy mam patrzeć na drugą stronę równania
i się domyślać?
1 lis 14:44
anonim123: ?
1 lis 15:12