indukcja matematyczna
anonim123: Nie rozumiem przejścia zakreślonego na czerwono? Czy to jest przeindeksowanie sumy jeżeli tak
to nie rozumiem jej użycia jeszcze? Proszę o pomoc.
https://zapodaj.net/4a48e9544686f.jpg.html
23 paź 14:33
anonim123: może ktoś to wytłumaczyć w łatwy sposób?
23 paź 14:48
daras: a przepisz to tutaj
23 paź 14:50
anonim123: niestety nie umiem pisać tych wszystkich symboli a nie otwiera się zdjęcie notatek?
23 paź 14:52
anonim123: gdzie jest przypadek z l=1?
23 paź 15:32
anonim123: w ogóle nie rozumiem tego przejścia ktoś może wyjaśnić tak łopatologicznie?
23 paź 15:39
anonim123: ?
23 paź 18:38
Szkolniak: A mogłabyś pokazać treść zadania? Może spróbuje swoich sił i uda mi się pomóc, tylko podaj
treść.
23 paź 19:26
23 paź 19:33
23 paź 19:41
23 paź 19:46
anonim123: Wiem że już był ten temat,ale dalej tego nie rozumiem
23 paź 20:26
anonim123: To chyba jest równoznaczne z tamtym tematem
23 paź 20:27
anonim123: Proszę aby ktoś mi wytłumaczył to co jest na czerwono w tym temacie bo nie wiem dlaczego np.
Podstawia się jakąś liczbę l a poza tym mało to rozumiem😄
23 paź 20:39
Szkolniak: | | | |
Mamy do udowodnienia, że: (a+b)n=k=0n∑ | akbn−k dla n∊{1,2,3,...} |
| | |
1
o Sprawdzamy prawdziwość równości dla n=1.
L=(a+b)
1=a+b
| | | | | | | |
P=k=01∑ | akb1−k= | a0b1+ | a1b0=b+a=a+b=L |
| | | | |
| | | |
2o Zakładamy, że zachodzi równość dla n=m: (a+b)m=k=0m∑ | akbm−k |
| | |
3
o Udowodnimy, że równość zachodzi również dla n=m+1:
| | | |
(a+b)m+1=(a+b)m(a+b)=(a+b)*[k=0m∑ | akbm−k]= |
| | |
| | | |
=(a+b)*[k=0m∑{ | akbm−k}+y−y]=... |
| | |
Tu się w sumie zatrzymałem, myślę i myślę i nie wiem czy jesteśmy w stanie dodać oraz odjąć
taki składnik (oznaczyłem go jako y), aby suma zamieniła się od 'k=0 do m' do 'k=0 do m+1'.
Nie mogę do tego dojść
23 paź 20:53
anonim123: Chodzi mi o wyjaśnienie notatek z 14:33 bo tak robił wykładowca a ja niebardzo rozumiem
dlaczego
23 paź 21:14
chichi:
Ja bym jeszcze z 'm' na 'o' przeszedł
23 paź 21:32
anonim123: ?
24 paź 10:08
anonim123: Może ktoś to wyjaśnić?
24 paź 14:53
anonim123: ?
24 paź 19:10
anonim123: ?
24 paź 22:04
Szkolniak: Na to wychodzi, że najlepiej będzie jak na kolejnym wykładzie spytasz się po prostu swojego
wykładowcy o co w tym chodziło
chichi następny dowód indukcyjny zrobię dla Ciebie z 'o'
24 paź 22:23
anonim123: Ok. Dzięki 😏
25 paź 13:08
daras: niektórzy nigdy nie zrozumieją nawet jak będzie z "o" i lepiej żeby pozostali anonimowi
30 paź 13:04
anonim123: już to rozumiem w całości
30 paź 13:29