Równania wielomianowe potrzebuje pomocy w zrozumieniu
Tuski: Witam ktoś mi pomoże w zrozumieniu i rozpiszę krok po kroku co zrobić?
2x3=4x2
X5=9x3
X5−16x=0
X6−25x2=0
4x5−x=0
X5−8x3+16x=0
9x5+6x4+x3=0
X5−2x3+x=0
X3+3x2+2x=0
3x4+6x3=3x2
X5+1/4x3=x4
X3+3x2−9x=27
2x3+8x=5x2+20
X5+x2=8x3+8
2x6−x5=x5+x4
Proszę o napisanie krok po kroku co trzeba zrobić . Za pomoc dziękuje
31 paź 17:41
PW: Tylko 15 równań? I wszystkie krok po kroku? Nie dziękuj, nie ma chętnych do odrabiania pracy
domowej.
31 paź 18:14
31 paź 18:17
Mila:
Jedno pokażę, resztę rozwiązuj sam, w wolframie sprawdzaj odpowiedzi.
1)
2x
3=4x
2⇔
2x
3−4x
2=0
2x
2*(x−2)=0
x=0 lub x=2
2)
x
5−8x
3+16x=0
x*(x
4−8x
2+16)=0
x=0 lub x
4−8x
2+16=0
Δ=0⇔
x
2=4
x=2 lub =−2
odp. x∊{0,−2,2}
Do dzieła.
Możesz wpisywać rozwiązania, sprawdzę.
31 paź 18:27