matematykaszkolna.pl
logika anonim123: wyznacz wykresy następujących funkcji zdaniowych |xy|>0⇒|x|<|y| jak to zrobić emotka
31 paź 16:55
Szkolniak: rysunekNa osiach przerywane linie (x≠0 ∧ y≠0). Ktoś potwierdzi czy tak to będzie wyglądało? To pokażę jak do tego doszedłem emotka
31 paź 17:42
ite: Szukamy takich par liczb (rzeczywistych ?), dla których podana funkcja zdaniowa stanie się zdaniem prawdziwym. Funkcja ma postać implikacji, a implikacja jest prawdziwa, gdy poprzednik jest fałszywy lub następnik prawdziwy. Szkolniak w takim razie trzeba znaleźć pary dające fałsz w poprzedniku oraz pary dające prawdziwy następnik.
31 paź 19:49
Szkolniak: A to wybacz ite, dosyć cienki jestem z logiki i chciałem tylko spróbować i sprawdzić czy rozumiem zadanie emotka może za chwilę spróbuję drugi raz wraz z Twoją odpowiedzią
31 paź 20:11
kerajs: Powyższy wykres może być. Wynik to zaznaczone fragmenty płaszczyzny (bez brzegów) wraz z osią OX.
1 lis 08:37
ite: kerajs dlaczego tylko oś OX? z obiema osiami
1 lis 08:59
kerajs: Ponieważ pisząc ''zaznaczone fragmenty płaszczyzny '' miałem na myśli także oś 0Y (bez (0,0) ) do nich należącą.
1 lis 22:22
anonim123: Może mi ktoś wyjaśnić jak Szkolniak do tego doszedł?
2 lis 17:57
kerajs: Zaznaczasz obszary w których: a) |xy|>0 ∧| x|<|y| (obie nierówności są prawdziwe) b) |xy|≤0 (pierwsza nierówność jest fałszywa(a druga dowolna)) Szukanym obszarem jest suma obszarów a) i b) ***************************************************************************** PATOLOGIĄ jest ukrywanie przed zbanowanym użytkownikiem informacji: kto, ZA CO i na jak długo go ukarał. PATOLOGIĄ jest usuwanie postów zgodnych z netykietą.
6 lis 10:19
Kacper: kerajs? kto cię zbanował?
6 lis 13:11
anonim123: dzięki emotka
6 lis 15:07
Mila: Znowu coś się dzieje?
6 lis 16:24
Kacper: Ja bywam ostatnio w miarę systematycznie na forum i nic nie zauważyłem 🤔
7 lis 04:42
Mila: emotka Dziękuję.
7 lis 16:47
kerajs: ''Kacper: kerajs? kto cię zbanował?'' W tym problem, że mimo moich pytań ani nie wiem kto blokował, ani za co. Ot, taka zmowa milczenia. Pewnie, że przy niektórych banach ( przykładowo jak tu: https://matematykaszkolna.pl/forum/410499.html ) domyślam się kto i dlaczego, jednak nie we wszystkich mam taką pewność. PS Rzadko bywam i jakoś uciekł mi ten temat. Sorry.
27 lis 09:41