funckja różnowartościowa
anton: Sprawdz czy funkcja jest różnowartosciowa, jesli tak to znajdz funkcję do niej odwrotną
f(x
1)=f(x
2)
Nie wiem jak to dalej rozpisać, jakiś pomysł?
ICSP: aby nie bawić się indeksami dolnymi proponuję przyjąć x
1 = a , x
2 = b:
f(a) = f(b)
| 1 | | 1 | | 1 | |
| [3a − 3b] + |
| − |
| = 0 |
| 2 | | 3b | | 3a | |
| 1 | | 3a − 3b | |
| [3a − 3b] + |
| = 0 |
| 2 | | 3a+b | |
| | 1 | | 1 | |
(3a − 3b)( |
| + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 3a+b | |
a = b
Funkcja jest różnowartościowa.
Funkcję odwrotną masz już wyznaczoną.