Odwrotność funkcji f(x) = 3^x/2 - 3^-x
Jan: Nie mogę doprowadzić funkcji do postaci (f(x))−1.
Omawiana funkcja to: f(x) = 3x/2 − 3−x
Odpowiedź to: log3(x + √x2+2)
Czy ktokolwiek potrafiłby wytłumaczyć omawiane odwrócenie funkcji? Z góry dziękuje.
21 paź 16:26
21 paź 16:29
Jan: (3x/2) − 3−x
21 paź 16:32
chichi:
| | 1 | |
"Odwrotność funkcji" to jest |
| , a może masz na myśli funkcję odwrotną, zapisz |
| | f(x) | |
porządnie wzór funkcji
21 paź 16:33
Jan: f(x) = 3x2−3−x
h(x) = log3(x + √x2+2)
21 paź 16:36
Szkolniak:
Wyznaczamy 'x' z równania:
2y*3
x=(3
x)
2−2
| | 2y | |
(3x)2−2y*3x=2 | + ( |
| )2=y2 |
| | 2 | |
(3
x)
2−2y*3
x+y
2=y
2+2
(3
x−y)
2=y
2+2
|3
x−y|=
√y2+2
3
x−y=±
√y2+2
3
x=y±
√y2+2 → x=log
3(y±
√y2+2)
Trzeba by było się jeszcze zastanowić co decyduje o wybraniu znaku
21 paź 16:36
Jan: Dzięki wielkie Szkolniak!
21 paź 16:37
chichi:
"Trzeba by było się jeszcze zastanowić co decyduje o wybraniu znaku"
Obkładasz logarytmem stronami zatem prawa strona musi być dodatnia, bo 3
x niewątpliwie jest
21 paź 16:49
chichi:
No, a stąd już widać dlaczego należy wziąć y+√y2+2, bo:
∀y∊IR ( y−√y2+2 < 0 )
∀y∊IR ( y+√y2+2 > 0 )
21 paź 16:52