Mariusz:
sin
4xcos
4x+sin
6x+cos
6x+cos
2xsin
2x
(sin
2x+cos
2x)
3=sin
6x+3sin
4xcos
2x+3sin
2xcos
4x+cos
6x
1 = sin
6x + cos
6x + 3sin
2xcos
2x(sin
2x+cos
2x)
sin
6x+cos
6x = 1 − 3 sin
2xcos
2x
| | 9 | |
1 − 3 sin2xcos2x + sin4xcos4x + cos2xsin2x ≥ |
| |
| | 16 | |
| | 9 | |
1 + sin4xcos4x − 2 sin2xcos2x ≥ |
| | * 16 |
| | 16 | |
16 sin
4xcos
4x − 32 sin
2xcos
2x + 7 ≥ 0
sin
4(2x) − 8sin
2(2x) +7 ≥ 0
(sin
2(2x)−1)(sin
2(2x)−7) ≥ 0
Dla x∊ℛ czynnik sin
2(2x)−7 będzie stale ujemny i nigdy nie będzie zerowy więc
dzieląc obustronnie i zmieniając zwrot nierówności otrzymujemy
sin
2(2x)−1 ≤ 0
(sin(2x) −1)(sin(2x)+1) ≤ 0
−1 ≤ sin(2x) ≤ 1
a to jest prawdziwe dla każdego x ∊ ℛ