proszę o rozwiązanie
anna: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których oba pierwiastki równania
(3m + 1)x
2 − (4m + 1)x + 12m = 0
są większe od 2.
ja to zadanie rozwiązałam a ostateczny wynik to
ale nie wiem czy dobrze
14 paź 22:16
wredulus_pospolitus:
warunek:
1) a*f(2) < 0 −−−> (3m+1)*(4(3m+1) − (4m+1) + 12m) < 0
Z niego wyszedł mi inny przedział
14 paź 22:18
wredulus_pospolitus:
źle warunek zrobiłem
winno być:
a*f(2) >0 ∧ xwierzchołka > 2
14 paź 22:20
wredulus_pospolitus:
a z tego NA PEWNO wyjdzie co innego niż Tobie
14 paź 22:21
chichi:
@wredulus−pospolitus
f(x) = x2−7x+12
f(2) = 2 ∧ a=1 ⇒a*f(2) = 2 > 0
14 paź 22:26
chichi:
A już zmieniłeś zdanie, ok
14 paź 22:26
kerajs:
''wreduluspospolitus:
a*f(2) >0 ∧ xwierzchołka > 2''
Wiesz, że te warunki spełniają także parabole nieprzecinające osi OX?
14 paź 22:28
wredulus_pospolitus:
zgoda ... jeszcze Δ > 0
14 paź 22:28
wakacje: | | −5−√33 | | 1 | |
mi przedział wyszedł taki: m∊( |
| ;− |
| ), potwierdzicie? |
| | 32 | | 3 | |
14 paź 22:36
14 paź 22:40
anna: | | −1 | | −1 | |
1) xw > 2 ⇔ m ∊ ( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 4 | |
| | −5 −√33 | | −5 +√33 | |
4) Δ > 0 ⇔ m ∊ ( |
| ; |
| ) |
| | 32 | | 32 | |
| | −1 | | −1 | |
1∩ 2∩3∩4⇒ m ∊ ( |
| : |
| ) chyba że się gdzieś pomyliłam |
| | 3 | | 4 | |
14 paź 22:45
wakacje: dzięki
Mila
14 paź 22:45
chichi:
@
anna a co gdy a < 0? Spójrz na rozwiązanie @
Mila w linku, który podała
14 paź 22:48
anna: dziękuję
| | −3 | | −1 | |
słusznie xw >2 ⇔m ∊ ( |
| : |
| ) |
| | 8 | | 3 | |
i wakacje 14 paż 22:36 ma rację
14 paź 23:14
kerajs:
No to bardziej po szkolnemu:
a≠0 ∧ Δ≥0 ∧ (x1−2)(x2−2)>0 ∧ (x1−2)+(x2−2)>0
14 paź 23:52
chichi:
@
kerajs dlaczego dopuszczasz istnienie jednego rozwiązania?
14 paź 23:55
kerajs:
Ponieważ mierzi mnie współczesny bałagan i niezdecydowanie co do kwestii pierwiastków i
rozwiązań, więc liczę jak dawniej, że dla zerowego wyróżnika trójmianu kwadratowego są dwa
równe pierwiastki ( a podstawowe twierdzenie algebry ma treść: wielomian n−tego stopnia ma n
pierwiastków (w ciele liczb zespolonych)).
15 paź 00:22
kerajs:
Ponieważ mierzi mnie współczesny bałagan i niezdecydowanie co do kwestii pierwiastków i
rozwiązań, więc liczę jak dawniej, że dla zerowego wyróżnika trójmianu kwadratowego są dwa
równe pierwiastki ( a podstawowe twierdzenie algebry ma treść: wielomian n−tego stopnia ma n
pierwiastków (w ciele liczb zespolonych)).
15 paź 00:23
Kacper:
Mnie uczono innego twierdzenia zwanego zasadniczym twierdzeniem algebry, ale może od tego czasu
coś się zmieniło w matematyce. 😁
15 paź 15:29
15 paź 16:08
Kacper:
Osobiście wolę stwierdzenie, że wielomian o współczynnikach zespolonych ma pierwiastek
zespolony.
Również wolę powiedzieć, że równanie (x−1)
100=0 ma 1 rozwiązanie równe 1, a nie 100 równych
rozwiązań

A tak naprawdę wystarczy doprecyzować co autor ma na myśli i wszyscy są zadowoleni.
15 paź 16:48
chichi:
Ja podzielam Twoje zdanie, ale jak kto woli. Nigdy się spotkałem, aby ktoś mówił, że równanie
kwadratowe dla Δ = 0 posiada dwa równe rozwiązania, ale jeszcze jestem młody
15 paź 16:53
wredulus_pospolitus:
Pragnę tylko napomnieć o tym, że niegdyś po prostu pierwiastek ≠ rozwiązanie
rozwiązanie i owszem − było jedno (i pojedyncze miejsce zerowe miała funkcja w(x) ), ale
pierwiastków mogło być więcej.
15 paź 17:05
Kacper:
Wiele stwierdzeń uległo dziwnej zmianie bądź.. zapomnieniu

Taka ciekawostka, jaki ostrosłup nazywamy prostym?
15 paź 17:14
wredulus_pospolitus: Kacper − jeżeli dobrze pamiętam, że prosty to taki w którym spodek wysokości jest w środku
okręgu opisanego na podstawie
15 paź 17:36
Kacper:
Wredulus, ja kiedyś (na studiach) zajrzałem do podręcznika p. Zydlera i tam jest inna
definicja.

Dodatkowo, wg tej definicji o której mówisz (też tak mnie uczyli) to ostrosłup, którego
podstawą jest trapez równoramienny może być "prosty" a jednak bardzo "krzywy".

Spodek wysokości jest rzeczywiście w środku okręgu opisanego na podstawie, ale znajduje się
poza podstawą, co powoduje, że patrząc na taki ostrosłup w ogóle nie mam wrażenia, że jest on
prosty.
15 paź 17:41
wredulus_pospolitus:
przy takiej definicji (o ile tak było − bo piszę z pamięci) po prostu gwarantujemy sobie, że
wszystkie krawędzie boczne tego ostrosłupa będą sobie równe. Co niesie za sobą równość kąta
nachylenia krawędzi do podstawy.
15 paź 17:45
Kacper:
Ciekawi mnie idea, tego który wymyślał tę definicję.
Czy bryła miała być prosta do liczenia, czy miała być prosta w potocznym mniemaniu (nie jak
krzywa wieża w Pizie)
15 paź 17:56
chichi:
@
wredulus−pospolitus przecież to znane twierdzenia stereometrii, drugie mówi o tym, że
jeśli wszystkie
ściany boczne ostrosłupa są nachylone do podstawy pod takim samym kątem,
to w podstawę można wpisać okrąg, a jego środek jest spodkiem wysokości

P. S. Podzielam Twoją definicję, która pociąga za sobą to o czym mówisz, czyli ostrosłup prosty
to taki, które wszystkie krawędzie boczne są równej długości, bądź wszystkie są nachylone pod
tym samym kątem do płaszczyzny podstawy, bądź też spodkiem wysokości jest środek okregu
opisanego na podstawie, to wszystko równoważne definicje
15 paź 18:00
Kacper:
chichi tak nas zapewne wszystkich uczono w szkole, ale ja bym takiego ostrosłupa nie
nazwał prostym

Dodatkowo ciekawy jest fakt, że w bardzo znanym podręczniku do geometrii definicja jest inna.
15 paź 18:53
chichi:
@
Kacper mógłbyś proszę podać definicje z tego podręcznika?

P. S. No jest trochę 'krzywy' haha, ale tu nie o to chodzi
15 paź 18:59
15 paź 19:13
wredulus_pospolitus:
no i czym się to różni od tego co wcześniej pisaliśmy
15 paź 19:20
chichi:
@
Kacperi pojawia się pytanie kto to wszystko będzie rozstrzygał... Przypomniała się
sytuacja, w której dostałem zjebe od profesora, wykładowcy za nazwanie wykresu funkcji f(x) =
x
3 parabolą sześcienną, której śmiało używał mój ćwiczeniowiec, co prawda spodobało mi się to
pojęcie. Jak podaje Wikipedia i przytoczona sytuacja, jednego dnia coś może być poprawne i
powszechnie używane, następnego zaś albo definicja diametralnie się zmieni bądź w ogóle
zostanie wycofana.. Tutaj jest wzmianka o tym:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Parabola_sze%C5%9Bcienna
15 paź 19:25
kerajs:
Przypuszczam, że błędne pojmowanie własności ''prosty'' wynika z tego , że niemal wszystkie
rozważane ostrosłupy są ''prawidłowe i proste'' , a uczniom wydaje się że spodek wysokości
zawsze leży ''gdzieś w środku'' podstawy.
@chichi
''Nigdy się spotkałem, aby ktoś mówił, że równanie kwadratowe dla Δ = 0 posiada dwa równe
rozwiązania''
I ja także tak nie twierdzę. Dawniej nie utożsamiano pierwiastków z rozwiązaniami, więc zerowy
wyróżnik wskazywał na JEDNO rozwiązanie, i DWA równe pierwiastki.
17 paź 11:39