Równanie z parametrem
Maciek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których oba pierwiastki równania:
(3m+1)x2 − (4m+1)x +12m = 0
są większe od 2.
26 kwi 16:48
Jerzy:
Δ > 0
Xw > 2
f(2) > 0
26 kwi 18:03
ABC: Jerzy a co będzie jeśli 3m+1<0 ?
twoje warunki mogą być spełnione i pierwiastek mniejszy od 2 istnieje
26 kwi 18:21
Louie314: Δ>0
x1>2
x2>2
Zatem:
x1−2>0
x2−2>0
Stąd:
x1−2+x2−2>0
(x1−2)(x2−2)>0
x1+x2−4>0
x1x2−2(x1+x2)+4>0
Teraz tylko podstawić ze wzorów Viete'a.
26 kwi 18:30
Louie314: A no i oczywiście 3m+1≠0.
26 kwi 18:31
xyx:
Maciek, masz odpowiedź do zadania, to napisz .
26 kwi 18:45
Maciek: Mi wyszło moim sposobem i pośrednio Jerzego:
(oprócz warunku Δ, xw>2 f(2)>0 dałem jeszcze "a" > 0 oraz alternatywnie: "a" < 0, Δ > 0, xw
> 2, f(2) < 0 )
I moja odpowiedź ostateczna:
m∊ (− √33 +532 , −13 )
26 kwi 19:43
Mila:
Warunki mam takie same.
Zaraz dokończę swoje obliczenia. Też mam taki wynik, ale sprawdzę jeszcze raz.
26 kwi 20:00
Maciek: Wyrażenie te po lewej stronie z pierwiastkiem jest większe od −38 więc przedział powinien
być od właśnie tej liczby do −13
−38 = −0.375 natomiast te −√33 − 532 ~0.33576
26 kwi 20:45
Mila:
Policzyłam tylko licznik , bez podzielenia przez 32. Masz rację. Oś jest niedobra.
Czyli już wiadomo wszystko?
26 kwi 20:53
Mila:
Poprawię zapis, może inny maturzysta spojrzy.
26 kwi 20:58
Mila:
| | −5−√33 | | −5+√33 | |
2)Δ>0⇔m∊( |
| , |
| ) [przybliżenie (−0.335..,0.02...) |
| | 32 | | 32 | |
brak wspólnej części
lub
odp.
26 kwi 21:03
Maciek: Ok, teraz wszystko jasne! Dzięki za pomoc
26 kwi 21:06
Mila:
Jeszcze sprawdzam
26 kwi 21:12
Mila:
Przecież sam zrobiłeś
26 kwi 21:53
Maciek: Zdecydowanie łatwiej się rozumowało po zauważeniu tego, co ABC napisał. Zresztą, zdecydowanie
łatwiej się liczy samemu wiedząc, że ktoś jeszcze przy okazji liczy i sprawdza. Miejmy
nadzieje, że autorzy tegorocznej matury dadzą troszeczkę lepsze liczby
26 kwi 22:02
Maciek: No i oczywiście zostawią x
2 w spokoju i nie dodadzą mu żadnego parametru, bo to zawsze potrafi
zamieszać
26 kwi 22:04
Mila:
To prawda. Chyba sadysta dałby takie dane do tego typu zadania.
Inne dane i proste obliczenia, a chodzi przecież o zrozumienie problemu.
26 kwi 23:29
Anawa: Mam podobne zadanie
Znależć wszystkie wartosci m dla których pierwiastki równania (1=m)x
2−3mx+4m=0 są liczbami
rzeczywistymi i każdy z nich jest większy od 1
Dla a>0 i a<0 mam takie warunki
1) Δ=b
2−4ac≥0
2) a*f(α)>0 (1+m)f(1)>0
| | b | | 3m | |
3) x0=− |
| >α |
| >1 |
| | 2a | | 2(1+m) | |
26 kwi 23:46
πesio:
ok
27 kwi 00:02
Anawa: Dziękuje .
Za to leżę z geometrii
27 kwi 00:05
πesio:
Za dużo czasu poświęcasz na "pierdoły"
typu : punkty, odcinki, łamane i inne dupersztyki dla maluchów
Życia Ci nie starczy, by poznać na dobre geometrię
27 kwi 00:16
Anawa: Wobec tego którą wziąć?
1) Krygowska
2) Janowski
3) Iwaszkiewicz te mam
Nie chcę już kupować innych
Proszę o szczerą odpowiedż
27 kwi 00:25
ABC: Zydlera popatrz , Łomnicki przedwojenny , Bryński stereometria dla IV klasy i geometria dla
zawodówek ale bardzo trudna itp.
Krygowska to zafascynowana była formalizacją matematyki , żeby dzieci mówiły zamiast mam dwa
jabłka w tornistrze to mam dwuelementowy zbiór jabłek
27 kwi 00:32
πesio:
Dokładnie ........
27 kwi 00:34
Anawa: Dobrze.
W Janowskim nie ma rozwiązań zadań
Najwyżej będę wstawiał zadania z podrecznika Janowskiego
27 kwi 00:47
oiseπ:
27 kwi 09:33