Wyznaczenie kąta nachylenia prostej z tangensa
mat245: Witam,
jak mogę wyznaczyć kąt nachylenia prostej jeśli znam wartość tangensa tego kąta? Wydawało mi
się, że to łatwe, bo wystarczy policzyć arctg (tg−1), ale coś mi nie wychodzi w praktyce.
Arctg zawsze daje ok. 90 stopn, obojętnie z jakiej wartości go liczę.
Z góry dziękuję za pomoc.
14 paź 00:02
14 paź 00:07
chichi:
Proszę podaj treść polecenia...
14 paź 00:15
mat245: Dzięki za odpowiedzi. To akurat nie jest zadanie domowe tylko przypadek, z którym czasami mam
do czynienia przy pomiarach. W tym zalinkowanym przykładzie jest tg(63)=2 i ładnie wychodzi
arctg(2)=63. Tymczasem w moim przypadku jest np. tg(x)=210 GPa i z tego arctg(210)=89. Nie
wiem jakie powinny być jednostki, ale dla tg(x)=210 000 MPa też wychodzi arctg(210 000)=90 i
tak samo w Pa. Jak podstawię np. tg(x)=60 GPa to też mam arctg(60)=89 i nic z tego nie
rozumiem
14 paź 10:31
Tajwańska podróba 6-latka: po prostu w okolicach 90 stopni przy małej zmianie kąta tangens zmienia się bardzo szybko, i
potrzebujesz dużej dokładności dla funkcji arcus tangens, tam decydują już minuty i sekundy a
nie tylko całe stopnie
14 paź 11:05