Trygonometria
Szkolniak: | | β | | a+c | |
Wykazać, że jeżeli w trójkącie cot( |
| )= |
| , to trójkąt jest prostokątny. |
| | 2 | | b | |
Co w takiej sytuacji, gdy występuje połówka kąta?
Mógłbym prosić o jakąś wskazówkę jak lewą stronę przekształcić?
2 wrz 17:51
mat:
biorąc x= β/2 masz
| | (a+c)2/b2−1 | |
ctgβ = |
| |
| | 2(a+c)/b) | |
nie wiem czy to pomoze
2 wrz 17:58
chichi:
| | x | | 1+cos(x) | | sin(x) | |
cot( |
| ) = |
| = |
| |
| | 2 | | sin(x) | | 1−cos(x) | |
2 wrz 18:00
mat: | | a+c | |
a+c>b z nierówności trójkąta zatem |
| >1 |
| | b | |
czyli ctg(β/2) > 1 a to oznacza, że β/2 < 45
o wiec β < 90
o
ale to dalej mało..
2 wrz 18:03
mat: Czym jest w ogóle β

Jakiś kątem w tym trójkącie czy wiadomo którym?
2 wrz 18:04
Szkolniak: Właśnie z ciekawości pobawię się teraz tym wzorem pierwszym który dałeś mat, bo właśnie
sam próbuje go jakoś wyprowadzić
Na temat kąta beta nie ma podanej żadnej informacji
2 wrz 18:07
chichi:
Ale zaproponuję inny dowód

a = 2Rsin(α) b = 2Rsin(β) c = 2Rsin(γ)
| | β | | sin(α)+sin(γ) | |
cot( |
| ) = |
| ⇔ |
| | 2 | | sin(β) | |
| | α+γ | | π | | β | |
α+β+γ = π ⇒ |
| = |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | β | | | | π | | β | | α−γ | | sin( |
| − |
| )cos( |
| ) | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
cos( |
| ) = |
| ⇔ |
| | 2 | | | |
| | β | | α−γ | | β | | α−γ | |
cos( |
| ) = cos( |
| ) ⇔ |
| = |
| ⇔ β = α−γ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
α+β+γ = π ∧ β = α−γ ⇒ α = |
| □  |
| | 2 | |
2 wrz 18:18
Szkolniak: Dowód ładny, pytanie tylko skąd się wzięła ta pierwsza linijka, pierwsza równość?
2 wrz 18:24
mat: twierdzenie sinusów
2 wrz 18:26
chichi:
| | β | | 2Rsin(α)+2Rsin(γ) | | 2R[sin(α)+sin(γ)] | |
cot( |
| ) = |
| = |
| ⇔ |
| | 2 | | 2Rsin(β) | | 2Rsin(β) | |
| | β | | sin(α)+sin(γ) | |
cot( |
| ) = |
| |
| | 2 | | sin(β) | |
2 wrz 18:28
chichi:
| | a | |
2R= |
| ⇒ a = 2Rsin(α) |
| | sin(α) | |
| | b | |
2R= |
| ⇒ b = 2Rsin(β) |
| | sin(β) | |
| | c | |
2R= |
| ⇒ c = 2Rsin(γ) |
| | sin(γ) | |
2 wrz 18:29
Szkolniak: Już wszystko jasne, dzięki
Swoją drogą można też do tego podejść w taki sposób, że powstaje równanie
Teraz wyrazić można cos(x) za pomocą długości boków (a, b oraz c) poprzez twierdzenie cosinusów
i zostaje sinus, macie jakiś pomysł jak go zamienić na długości boków?
2 wrz 18:41
chichi:
Skoro masz cosinusa, to przecież z 1 tryg. dobierzesz się do sinusa, czyż nie?
2 wrz 18:51
Szkolniak: Próbowałem w ten sposób ale nie do końca to wychodzi, powstaje na końcu jeden czynnik którego
nie da się nijak rozłożyć, także odpada
Pomyślę jeszcze nad jakimś innym rozwiązaniem
2 wrz 21:52
Mila:
| | β | | p*(p−b) | |
1) ctg2( |
| )= |
| z wzorów na funkcje kątów Δ w zależności od połowy |
| | 2 | | (p−a)*(p−c) | |
| p*(p−b) | | a+c | |
| = |
| |
| (p−a)*(p−c) | | b | |
wyjdzie jak trzeba.
2 wrz 22:16
Mila:
Na jakie studia dostałeś się?
2 wrz 22:17
Mila:
Ma być:
| p*(p−b) | | a+c | |
| =( |
| )2 |
| (p−a)*(p−c) | | b | |
3 wrz 19:02
Szkolniak: W takim razie rozwiążę dla potomnych, może ktoś kiedyś skorzysta:
p(p−b)b
2=(p−a)(p−c)(a+c)
2
p(p−b)b
2−(p−a)(p−c)(a+c)
2=0
4p(p−b)b
2−4(p−a)(p−c)(a+c)
2=0
2p(2p−2b)b
2−(2p−2a)(2p−2c)(a+c)
2=0, p=a+b+c
(a+b+c)(a+b+c−2b)b
2−(a+b+c−2a)(a+b+c−2c)(a+c)
2=0
(a+b+c)(a−b+c)b
2−(−a+b+c)(a+b−c)(a+c)
2=0
(a+b+c)(ab
2−b
3+b
2c)−(b+c−a)(a+b−c)(a
2+2ac+c
2)=0
a
2b
2−ab
3+ab
2c+ab
3−b
4+b
3c+ab
2c−b
3c+b
2c
2=(b+c−a)(a+b−c)(a
2+2ac+c
2)
a
2b
2+2ab
2c−b
4+b
2c
2=(b+c−a)(a+b−c)(a
2+2ac+c
2)
a
2b
2+2ab
2c−b
4+b
2c
2=(ab+b
2−bc+ac+bc−c
2−a
2−ab+ac)(a
2+2ac+c
2)
a
2b
2+2ab
2c−b
4+b
2c
2=(b
2+2ac−c
2−a
2)(a
2+2ac+c
2)
a
2b
2+2ab
2c−b
4+b
2c
2=a
2b
2+2ab
2c+b
2c
2+2a
3c+(2ac)
2+
+2ac
3−a
2c
2−2ac
3−c
4−a
4−2a
3c−a
2c
2
−b
4=2a
2c
2−c
4−a
4
a
4−2a
2c
2+c
4−b
4=0
(a
2−c
2)
2−b
4=0
(a
2−c
2−b
2)(a
2−c
2+b
2)=0
a
2=b
2+c
2 v a
2+b
2=c
2
Masz rację @
Mila, wyszło wszystko ok
| | β | |
Mam jednak do Ciebie pytanie − w jaki sposób zaczęłaś wyrażanie cot2( |
| ) w ten sposób, w |
| | 2 | |
jaki to zrobiłaś?
A jeśli o studia to zdecydowałem się na mechanikę i budowę maszyn na Politechnice Wrocławskiej,
gdzie na szczęście problemu z dostaniem się nie było
Jednak ciekaw jestem jaki będzie tam poziom na matematyce
3 wrz 23:41
Mila:
Skorzystałam z tablic z wzorów na funkcje kątów Δ w zależności od połowy obwodu:
| | A | | (p−b)(p−c) | |
tg |
| =( |
| )1/2 |
| | 2 | | p(p−a) | |
Kiedyś to wyprowadziłam, a teraz można z tablic korzystać więc skorzystałam.
4 wrz 18:01
Mila:
Rachunki mam krótsze
4 wrz 18:14
mat: | | 1 | |
P = |
| absinα −−−> z tego można wyliczyć ctgα w zależności od P, a, b |
| | 2 | |
P = .... wzór Herona
i stąd łącznie można wyliczyć ctgα w zależności od a, b, c (ewentualnie z użyciem symbolu p −
połowy obwodu)
4 wrz 18:15
Mila:
Poziom wysoki na PWr. Mają dobre materiały dydaktyczne.
4 wrz 18:16
chichi:
Znani Panowie z serii podręczników Marian Gewert i Zbigniew Skoczylas są prowadzącymi na PWr
4 wrz 18:24
Mila:
Właśnie miałam polecić podręczniki M. Gewert i Z. Skoczylas.
Szkolniakowi, poszukaj w internecie. Są w pdf−ie.
4 wrz 19:04
Eta:

Można też tak: w odwrotną stronę
Załóżmy,że trójkąt jest prostokątny
to przekształcając równoważnie
| | β | | cosβ+1 | | | | a+c | |
ctg |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | sinβ | | | | b | |
4 wrz 20:52
chichi:
Nie jest to poprawny dowód
4 wrz 21:34
Szkolniak: Spróbuję skorzystać z wpisu
mata:
Niech 2p=a+b+c
| | β | | sin(β) | |
(1) cot( |
| )= |
| |
| | 2 | | 1−cos(β) | |
(2) Z twierdzenia cosinusów:
| | 1 | |
(3) P=√p(p−a)(p−b)(p−c) oraz P= |
| ac*sin(β) |
| | 2 | |
Porównujemy wzory:
| | 1 | |
|
| ac*sin(β)=√p(p−a)(p−b)(p−c) |
| | 2 | |
acsin(β)=2
√p(p−a)(p−b)(p−c)
| | 2√p(p−a)(p−b)(p−c) | |
sin(β)= |
| |
| | ac | |
| | sin(β) | | 2√p(p−a)(p−b)(p−c) | |
|
| = |
| |
| | 1−cos(β) | | ac(1−cos(β)) | |
| | β | | 2√p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot( |
| )= |
| |
| | 2 | | | |
| | β | | 2√p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot( |
| )= |
| |
| | 2 | | | | 2ac | | a2+c2−b2 | | ac( |
| − |
| ) | | | 2ac | | 2ac | |
| |
| | β | | 2√p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot( |
| )= |
| |
| | 2 | | | |
| | β | | 2√p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot( |
| )= |
| |
| | 2 | | | |
| | β | | 4√p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot( |
| )= |
| |
| | 2 | | 2ac−a2−c2+b2 | |
| | β | | 4√p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot( |
| )= |
| |
| | 2 | | b2−(a−c)2 | |
| | β | | 4√p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot( |
| )= |
| |
| | 2 | | (b+a−c)(b−a+c) | |
| | β | | 16p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot2( |
| )= |
| |
| | 2 | | (a+b−c)2(b−a+c)2 | |
| | β | | 16p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot2( |
| )= |
| |
| | 2 | | (a+b+c−2c)2(a+b+c−2a)2 | |
| | β | | 16p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot2( |
| )= |
| |
| | 2 | | (2p−2c)2(2p−2a)2 | |
| | β | | 16p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot2( |
| )= |
| |
| | 2 | | 16(p−c)2(p−a)2 | |
| | β | | p(p−a)(p−b)(p−c) | |
cot2( |
| )= |
| |
| | 2 | | (p−c)2(p−a)2 | |
| | β | | p(p−b) | |
cot2( |
| )= |
| |
| | 2 | | (p−c)(p−a) | |
Trochę mi to nie dawało spokoju,
Mila, i postanowiłem że sam spróbuję to wyprowadzić

Jedynie z czego skorzystałem bez własnej wiedzy to punkt (1), z tej równości nigdy nie
korzystałem
5 wrz 00:59
Szkolniak: A jeśli chodzi o książki Gewerta i Skoczylasa to mam na telefonie jakieś dwie ich książki,
jedna to wzory i definicje a drugie to przykładowe kolokwia
Na telefonie mam w sumie ich sporo, bo kiedyś dużo pobierałem i tak czekają − mam na przykład:
Banaś i Wędrychowicz − zbiór zadań
Krysicki i Włodarski − dwa tomy z analizy
Sierpiński − teoria liczb
Walter Rudin − podstawy analizy matematycznej
Ryszard Rudnicki − wykłady z analizy matematycznej
Fichtenholz − 3 tomy rachunku różniczkowego i całkowego
I coś tam jeszcze by się pewnie znalazło.. niby książki są ale trochę ciężko mi się korzysta z
nich na telefonie, także na razie tak wiszą
5 wrz 01:06
Minato:

Z tw. o dwusiecznej
| | β | | a+c | | | | ax+ay | | a(x+y) | | a | |
ctg( |
| ) = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | b | | b | | bx | | bx | | x | |
WNIOSEK: γ jest kątem prostym
5 wrz 18:14
Mila:
Szkolniak, bardzo się napracowałeś.
| | β | | p*(p−b) | |
1) Wykazać, że ctg2 |
| = |
| |
| | 2 | | (p−a)*(p−c) | |
| | a+b+c | |
p= |
| ; P=p*r ; P=√p*(p−a)*(p−b)*(p−c) |
| | 2 | |
2)
W ΔDOB:
| | β | | y | | β | |
ctg |
| = |
| ⇔ y=r*ctg |
| |
| | 2 | | r | | 2 | |
===========
y=c−x=c−(b−z)=c−b+z=c−b+(a−y)=c+a−b−y
| | a | | c | | b | | a+b+c | |
2y=a+c−b ⇔ y= |
| + |
| − |
| = |
| −b=p−b |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | β | | P | | β | |
3) (p−b)=r*ctg |
| ⇔ p−b= |
| *ctg |
| |
| | 2 | | p | | 2 | |
| | β | |
p*(p−b)=√p*(p−a)*(p−b)*(p−c)*ctg |
| /2 |
| | 2 | |
| p2*(p−b)2 | | β | |
| =ctg2 |
| |
| p*(p−a)*(p−b)*(p−c) | | 2 | |
| | β | | p*(p−b) | |
ctg2 |
| = |
| |
| | 2 | | (p−a)*(p−c) | |
=====================
5 wrz 22:23
Szkolniak: Minato, jeśli chodzi o Twój wniosek to na pierwszy rzut oka chyba nigdy bym tego nie
wywnioskował, w wolnym czasie spróbuję zobaczyć skąd to się bierze
Miła, Twoje rozwiązanie rozumiem i dziękuję za takie wyjaśnienie, ale jeśli chodzi o taki
dowód to raczej bym na niego nie wpadł.
A wynika to z tego że geometria dosyć cienko u mnie i dokonując takich przekształceń jak Ty,
czułbym ze prowadzi mnie to donikąd
A napracowanie to nie aż takie straszne, na forum kopiuj wklej i leci bardzo szybko
6 wrz 18:13
jc: A może wykorzystać wzór na ctg podwojonego kąta?
| | 1 | |
ctg β = |
| (ctg β/2 − tg β/2) |
| | 2 | |
| a | | 1 | | a+c | | b | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| b | | 2 | | b | | a+c | |
2a(a+c)=(a+c)
2−b
2
a
2+b
2=c
2
6 wrz 23:03