geometria trojkata
adrianeek:

wyznacz miare kata a
20 sie 00:00
chichi:
a=24
o, niestety moje rysunki nie mieszczą się na obszarze roboczym

Może ktoś inny wrzuci rozwiązanie
20 sie 00:31
Mariusz:
adrianek mogłeś jakoś nazwać te wierzchołki
Można by wyznaczyć brakujące kąty
(z tego że mamy trójkąt równoramienny oraz z sumy kątów w trójkącie)
a następnie z twierdzenia sinusów
Miary kątów w tych trójkątach to
108° , 36°, 36°
a , 18° 162° − a
78°,18°,84°
30°, 36° − a,114°+a
| x | | y | |
| = |
| |
| sin(114°+a) | | sin(36° − a) | |
| x | | sin(114°+a) | |
| = |
| |
| y | | sin(36° − a) | |
| sin(114°+a) | | sin(84°) | |
| = |
| |
| sin(36° − a) | | sin(18°) | |
| sin(180°−(114°+a)) | | sin(84°) | |
| = |
| |
| sin(36° − a) | | sin(18°) | |
| sin(66°− a) | | sin(84°) | |
| = |
| |
| sin(36° − a) | | sin(18°) | |
| sin(30°+(36°−a)) | | sin(84°) | |
| = |
| |
| sin(36° − a) | | sin(18°) | |
| 1 | cos(36°−a) | | √3 | sin(36°−a) | | sin(84°) | |
|
| + |
|
| = |
| |
| 2 | sin(36° − a) | | 2 | sin(36°−a) | | sin(18°) | |
| 1 | sin(90°−(36°−a)) | | √3 | sin(36°−a) | |
|
| + |
|
| |
| 2 | cos(90°−(36° − a)) | | 2 | sin(36°−a) | |
| 1 | sin(54°+a) | | √3 | | sin(84°) | |
|
| + |
| = |
| |
| 2 | cos(54°+a) | | 2 | | sin(18°) | |
| sin(54°+a) | | sin(84°) | |
| =2 |
| −√3 |
| cos(54°+a) | | sin(18°) | |
| | sin(84°) | |
tg(54°+a) = 2 |
| −√3 |
| | sin(18°) | |
sin(84°)=cos(6°)
| | √3 | | 1 | |
cos(6°)=cos(36°−30°)= |
| cos(36°)+ |
| sin(36°) |
| | 2 | | 2 | |
| | √3(√5+1) | | √10−2√5 | | 4 | |
tg(54°+a) = ( |
| + |
| ) |
| −√3 |
| | 4 | | 4 | | √5−1 | |
| | √15+√3+√10−2√5 | |
tg(54°+a) = |
| −√3 |
| | √5−1 | |
| | √5+1 | |
tg(54°+a) = (√15+√3+√10−2√5) |
| −√3 |
| | 4 | |
| | √75+√15+√50−10√5+√15+√3+√10−2√5−4√3 | |
tg(54°+a) = |
| |
| | 4 | |
| | 2√3+2√15+√50−10√5+√10−2√5 | |
tg(54°+a) = |
| |
| | 4 | |
Lepiej by było po prawej stronie dojść do wzoru na tangens sumy np tg(60°+18°)
no ale cóż można tę wartość wyszukać w tablicach
20 sie 06:20
adrianeek: Czyli trzeba znalezc przyblizona wartosc tej liczby z prawej strony rownania a pozniej
przyblizona wartosc kata w tablicach?
20 sie 11:20
Kacper: Skąd to zadanko?
20 sie 11:41
chichi:

Czysta geometria → a=24
o
20 sie 12:02
Mariusz:
"Czyli trzeba znalezc przyblizona wartosc tej liczby z prawej strony rownania a pozniej
przyblizona wartosc kata w tablicach?"
Wtedy będziesz miał wynik przybliżony
Może dać ci przypuszczenie że należy spróbować prawą stronę porównać
ze wzórem na tangens sumy tg(60°+18°)
Trzeba sprawdzić czy prawdziwa jest równość
| 2√3+2√15+√50−10√5+√10−2√5 | |
| |
| 4 | |
20 sie 13:20
Mariusz:
Uwagi do tego w jaki sposób można wykazać tę równość
Po usunięciu z niewymierności z mianownika po lewej stronie równania
redukujesz wyrazy podobne a następnie mnożysz równanie przez taki
czynnik by po lewej stronie uzyskać wzór na różnicę kwadratów
Po prawej stronie po wymnożeniu wyrażenia podpierwiastkowe należy zapisać
w postaci zupełnych kwadratów
20 sie 13:50
20 sie 14:06
a7: ja chyba rozumiem co tam chichi napisał, po pierwsze tam gdzie jest podstawa (nazwijmy ją
AB) i kąty x i 2x dorysowujesz trójkąt o kącie 36 i ramieniu BA'.
po drugie łączysz A i A' oraz rysujesz trójkąt równoboczny na podstawie AA' i łączysz jego
wierzchołek (powiedzmy B') z B
teraz widzisz, że masz tam trójkąty równoramienne m. innymi ten z pomarańczowymi ramionami,
wyliczasz potrzebne kąty i wychodzi, że a=24o
20 sie 15:50
Mariusz:
"ja chyba rozumiem co tam chichi napisał, po pierwsze tam gdzie jest podstawa (nazwijmy ją
AB) i kąty x i 2x dorysowujesz trójkąt o kącie 36 i ramieniu BA'."
Gdzie ty widzisz podstawę z kątami x i 2x
a na oryginalnym rysunku do tego zadania masz trójkąt równoramienny
podzielony na trzy trójkąty
20 sie 16:27
20 sie 16:31
20 sie 16:39
chichi:
Rozwiązałem też w ten sposób, ale co nieco jeszcze trzeba było dorysować, może później wrzucę
20 sie 16:44
Mariusz:
A możliwe że a7 pomyliła rysunki
www jak sam widzisz tam rysunki są tylko ilustracją dla rozwiązania i oprócz tego
lepiej lub gorzej opisany sposób rozwiązania zadania natomiast chichi wrzuca tylko rysunki
Wprawdzie są dobrze opisane ale to tylko rysunki i ci którym mogłyby one się przydać
na ogół nie będą wiedzieć dlaczego te rysunki zostały akurat tak opisane
Można by się też się zastanowić dla kogo chichi te rysunki wrzuca
"Dla tych którzy wiedzą co to jest "pięć" w geometrii "
− no cóż oni raczej tych rysunków nie potrzebują
Dla siebie
− chyba raczej też nie
20 sie 17:42
chichi:
@
Mariusz to, że trójkąt równoboczny ma wszystkie kąty równej miary, a trójkąt
równoramienny kąty przy podstawie równej miary, to chyba każdy wie co? Nie widzę sensu pisać
pod rysunkiem, że 96
o:2=48
o czy też sumowanie do 180
o. Cała trudność to skonstruowanie
takiego rysunku, w przytoczonym przykładzie tam tego też nikt nie opisuje..
To po prostu geometria syntetyczna
20 sie 18:20
adrianeek: dziekuje za wszystkie rozwiazania musze jeszcze pocwiczyc takie dorysowywanie roznych odcinkow
i trojkatow
20 sie 19:24
www: rozumiesz to rozwiązanie chichi, bo ja nie
20 sie 19:27
adrianeek: sam rysunek i uzupelnienie katow tak ale nie zrobilbym takiego rysunku trzeba kreatywnosci
dlatego bede probowal robic podobne triki w zadaniach takiego typu bo jeszcze pare mam
podobnych moze wrzuce swoje rozwiazanie do jakiegos innego w tym watku jak mi sie uda dlatego
prosze administracje zeby nie zamykala tego watku dziekuje
20 sie 19:35
adrianeek: na poczatku probowalem tak jak Mariusz ale wychodza takie rownania ze doszedlem do wniosku ze
nie tedy droga i chyba trzeba takie kombinacje robic do rozwiazania
20 sie 19:37
www: adrainek zrób lepszy rysunek jak rozumiesz z objaśnienami
20 sie 19:44
www: I jak, zrobisz?
20 sie 20:52
adrianeek: www nie bede robil nowego rysunku bo tu przeciez widac. wychodze z domu wiec jutro po poludniu
moge sprobowac ci wyjasnic, tylko napisz czego nie rozumiesz
20 sie 21:09
www: np gdzie jest ten wyjściowy trójkąt

bo nawet tego tam nie widzę
20 sie 21:23
22 sie 12:30