zadanie
matma:

Oblicz miarę kąta x.
Z twierdzenia sinusów dochodzę do dość skomplikowanego równania.
19 sie 13:41
chichi:
x=15
o
19 sie 15:07
matma: mam odpowiedz ale chodzi mi o sposób
19 sie 15:18
chichi:
Rozwiązałem w notesie w aucie, jak wrócę do domu to wrzucę
19 sie 15:41
matma: ok poczekam
19 sie 16:10
Mariusz:
Skorzystajmy jak proponujesz z tw sinusów
| a | | s | |
| = |
| |
| sin(180 − 10x) | | sin 7x | |
| a | | sin(180 − 10x) | |
| = |
| |
| s | | sin 7x | |
| sin x | | sin 10x | |
| = |
| |
| sin 2x | | sin 7x | |
sin(x)sin(7x)=sin(2x)sin(10x)
2sin(x)sin(7x)=2sin(2x)sin(10x)
cos(α+β)=cos(α)cos(β)−sin(α)sin(β)
cos(α−β)=cos(α)cos(β)+sin(α)sin(β)
2sin(α)sin(β) =cos(α−β)−cos(α+β)
cos(6x)−cos(8x)=cos(8x)−cos(12x)
cos(12x)−2cos(8x)+cos(6x)=0
cos((n+1)x)=cos(nx)cos(x)−sin(x)sin(nx)
cos((n−1)x)=cos(nx)cos(x)+sin(x)sin(nx)
cos((n+1)x)+cos((n−1)x)=2cos(x)cos(nx)
cos((n+1)x)=2cos(x)cos(nx)−cos((n−1)x)
T
n+1=2xT
n−T
n−1 , n ≥ 1
T
0 = 1
T
1 = x
T
2 = 2x
2 − 1
T
3 = 2x(2x
2 − 1)−x
T
3 = 4x
3 − 3x
T
4 = 2x(4x
3−3x)−(2x
2−1)
T
4 = 8x
4−8x
2+1
T
5 = 2x(8x
4−8x
2+1)−(4x
3 − 3x)
T
5 = 16x
5 − 16x
3+2x − 4x
3 + 3x
T
5 = 16x
5 − 20x
3+5x
T
6 = 2x(16x
5 − 20x
3+5x)−(8x
4−8x
2+1)
T
6 = 32x
6−40x
4+10x
2 − 8x
4 + 8x
2 − 1
T
6 = 32x
6 − 48x
4 + 18x
2 − 1
cos(12x)−2cos(8x)+cos(6x)=0
t = cos(2x)
(32t
6 − 48t
4 + 18t
2 − 1)−2(8t
4−8t
2+1)+4t
3 − 3t = 0
32t
6 − 64t
4 + 4t
3 + 34t
2 − 3t − 3 = 0
8t
4(4t
2−3)−10t
2(4t
2−3)+(4t
2−3)+t(4t
2−3)=0
(4t
2−3)(8t
4−10t
2+t+1)=0
19 sie 16:39
matma: Mariusz bardziej chodziło mi aby tego uniknąc
19 sie 16:59
matma: chichi i jak?
19 sie 23:04
Kacper:
Jakie jest źródło tego zadania?
20 sie 11:43
20 sie 12:17
matma: trochę za duzo strzałek, nic nie rozumiem
20 sie 12:19
chichi:
Strzałki idą tylko do kątów, niestety nie da się inaczej, na rysunku tym bardziej bym ich nie
podpisał..
20 sie 12:28
matma: może w innym programie a tu umieść link
20 sie 12:58
20 sie 18:17