matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Liczby przed logarytmami
log:
Co oznaczają i co robić z liczbami znajdującymi się przed logarytmem, np. 2log
3
6 − log
3
4 2log
2
4 Jak obliczyć powyższe logarytmy? Nie zależy mi na wyniku, bardziej na informacji co zrobić z tą 2 przed logarytmem
16 sie 23:40
logarytm:
nlog
a
b=log
a
b
n
16 sie 23:43
wredulus_pospolitus:
2*log
3
6 = log
3
(6
2
) 2log
2
4 = 2log
2
(2
2
) = 2*2log
2
2 = 2*2 = 4 zapoznaj się z teorią:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
16 sie 23:44
logarytm:
2log
3
6= log
3
36
36
log
3
36−log
3
4= log
3
= log
3
9=2
4
16 sie 23:45
:
2(a+b) a co oznacza liczba "2" przed nawiasem
16 sie 23:46