całka
max22: | | xex[4+4(sinx+cosx)+sin2x] | |
Jak policzyć tę całkę ∫ |
| dx |
| | (1+cosx)2 | |
7 sie 11:27
a7:
| | 4+4sinx+4cosx+2sinxcosx | |
x/2*ex*∫ |
| dx= |
| | (1+cosx)2 | |
| | 2(2+2sinx+2cosx+sinxcosx) | |
x/2ex*∫ |
| dx= |
| | (1+cosx)2 | |
| | 2sinx(1+cosx)+2(1+cosx) | |
x*ex*∫ |
| dx= |
| | (1+cosx)2 | |
| | 2(1+cosx)(sinx+1) | |
x*ex*∫ |
| dx= |
| | (1+cosx)2 | |
| | (sinx+1) | |
2x*ex*∫ |
| dx= |
| | (1+cosx) | |
nie wiem czy dobrze (i dalej nie wiem)
7 sie 12:06
max22: a skąd ten początek?
7 sie 12:17
a7: w jakim sensie? z mojej głowy
7 sie 12:19
7 sie 12:19
a7: a noi zapomniałam drugiej potęgi przy iksie przed całką
7 sie 12:20
a7: i właściwie to nie jestem pewna czy dobrze
7 sie 12:21
max22: A możesz wyajśnić skąd to x/2*ex przed całką?
7 sie 12:21
a7:
ex jest stałą a całka z x to x2/2, no i o ile pamiętam to można tak zrobić , ale właśnie nie
jestem pewna
7 sie 12:23
max22: ex to nie jest stała
7 sie 12:24
a7: to znaczy nie tyle stałą ile na filmiku jest wzór, sam spójrz
7 sie 12:24
max22: a7 tak na pewno sie nie całkuje iloczynu
7 sie 12:26
a7: tak widzę, że pomieszałam
7 sie 12:26
a7: ale w filmiku jest wzór
7 sie 12:27
a7: czyli wg moich przekształceń powinno wyjść
| | xex(1+sinx) | |
∫ |
| =.... |
| | 1+cosx) | |
zaraz spojrzę do filmiku i może rozkminię
7 sie 12:28
a7: zaraz, może zacznę od początku jeszcze raz
7 sie 12:29
max22: Bo to prawie to samo co na filmiku tylko jest x
7 sie 12:30
a7: tak, ale przez to moje wyłączanie się nie zgadza
7 sie 12:35
max22: Może jakoś całkowanie przez części doprowadzi do tego ca na filmiku
7 sie 12:48
a7: myślę, ale chyba to mi nie wyjdzie
7 sie 12:50
7 sie 13:45
max22: Moze trzeba do tego podejść inaczej choć ten filmik moze pomoc
7 sie 14:08
a7: no może tak, ja się poddaję : )
7 sie 14:17
max22: a7 czy te przekształcenia z sinusami i cosinusami są poprawne
7 sie 14:19
a7: tylko część
7 sie 14:24
a7: niestety, bo właśnie by siś ładnie skróciło z mianownikiem
7 sie 14:25
max22: Moze ktoś inny zerknie też
7 sie 14:48
a7: pewnie trzeba chwilkę poczekać...
7 sie 15:17
Mariusz : Ad
7 sie 2021 12:06
Tak się całek nie liczy
Całka jest liniowa czyli możesz wyciągnąć tylko stałą przed znak całki
Na pierwszy rzut oka proponowałbym liczyć przez części
| | xex(4+4sinx+4cosx+2sinxcosx) | |
∫ |
| dx |
| | (1+cosx)2 | |
| | xex(1+cosx) | | sinx | |
4∫ |
| dx+∫xex(2cosx+4) |
| dx= |
| | (1+cosx)2 | | (1+cosx)2 | |
| | xex | | xex(2cosx+4) | | ex((x+1)(2cosx+4)−2xsinx)) | |
4∫ |
| dx− |
| +∫ |
| dx |
| | 1+cosx | | (1+cosx) | | 1+cosx | |
7 sie 15:31
a7: Dzień dobry @
Mariusz 
wiem, wiem, dlatego napisałam, że nie wiem czy dobrze i jak się
zorientowałam, że wszystko się mi pomieszało to też napisałam
7 sie 15:35
a7: sorki za spam
7 sie 15:36
7 sie 15:38
max22: Mariusz jak to policzyć do końca tę całkę?
7 sie 15:48
a7: dzięki!
7 sie 15:49
Mariusz :
Zdaje się że pomyliłem znak (ach ta pochodna cosinusa)
Teraz jeżeli po dodaniu tych całek co nam zostały nic się nie uprości
to trzeba próbować czegoś innego
7 sie 15:54
Mariusz :
Po poprawieniu znaków będziemy mieli
| xex(2cosx + 4) | | xex | |
| +4∫ |
| dx−∫U{ex((x+1)(2cosx + |
| 1+cosx | | 1+cosx | |
4)−2xsinx))}{1+cosx}dx
| | ex(−2xcosx−4x − 2cosx − 4 + 2xsinx + 4x) | |
∫ |
| dx |
| | 1+cosx | |
| | ex(−2xcosx − 2cosx − 4 + 2xsinx) | |
∫ |
| dx |
| | 1+cosx | |
| | xex(2cosx + 4) | | ex(−2xcosx−2+2xsinx) | |
= |
| −2ex+∫ |
| dx |
| | 1+cosx | | 1+cosx | |
| | ex(−2xcosx−2+2xsinx) | |
∫ |
| dx |
| | 1+cosx | |
| | x | | x | | x | | x | |
1+cosx=cos2( |
| )+sin2( |
| )+cos2( |
| )−sin2( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | | | x | | x | | x | | x | | ex(x(2sin( |
| )cos( |
| )−cos2( |
| )+sin2( |
| ))−2) | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
∫ |
| dx |
| | | |
7 sie 16:25
max22: Jeszcze została tak duża całka do obliczenia?
7 sie 16:53
Mariusz :
Można by nieco inaczej rozbić tę całkę co nam została po całkowaniu
przez części na sumę całek
| | ex(−2xcosx −2cosx − 4 + 2xsinx) | |
+∫ |
| dx |
| | 1+cosx | |
(x+1)(1+cosx)=(x+xcosx + 1 + cosx)
| | ex(xcosx+cosx+x+1 + 1 − x − xsinx) | |
−2∫ |
| dx |
| | 1+cosx | |
| | xex(2cosx + 4) | | ex(x+xsinx − 1) | |
= |
| −2∫(x+1)exdx+2∫ |
| dx |
| | 1+cosx | | 1+cosx | |
| | xex(2cosx + 4) | | ex(x+xsinx − 1) | |
= |
| −2((x+1)ex−ex)+2∫ |
| dx |
| | 1+cosx | | 1+cosx | |
| | xex(2cosx + 4) | | ex(x+xsinx − 1) | |
= |
| −2xex+2∫ |
| dx |
| | 1+cosx | | 1+cosx | |
Teraz można spróbować wyrazić funkcje trygonometryczne
za pomocą funkcji trygonometrycznych połowy kąta
| | x | | x | | x | | x | |
1+cosx = cos2( |
| )+sin2( |
| )+cos2( |
| )−sin2( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz można by spróbować jeszcze raz przez części tym razem
| | 1 | |
gdzie całkujemy czynnik |
| |
| | | |
a różniczkujemy czynnik e
x(x+xsinx − 1)
7 sie 17:19
Mariusz :
Co do całki
to lepiej ją rozbić na sumę dwóch całek
Teraz pierwszą całkę liczysz podobnie jak zasugerowałem w poprzednim wpisie
| | x | | x | | x | |
2ex(x−1) tg( |
| )−2∫((x−1)ex+ex)tg( |
| )dx−2∫xextg( |
| )dx |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Tak więc całka wynosi
| xex(2cosx + 4) | | x | |
| − 2xex + 2ex(x−1) tg( |
| )+C |
| 1+cosx | | 2 | |
7 sie 17:40
max22: A coś to da otrzymamy chyba znów skomplikowaną całkę.
7 sie 17:40
max22: Ok dzięki bo napisałem post do poprzedniej wiadomosci
7 sie 17:42
Mariusz :
Możemy spróbować ten wynik jeszcze trochę uprościć
| | xex(2cosx+4) | |
= |
| −2xex+ |
| | 1+cosx | |
| | xex(2cosx+4) | |
= |
| −2xex+ |
| | 1+cosx | |
| | xex(2cosx+4) | | sin(x) | |
= |
| −2xex+2ex(x−1) |
| +C |
| | 1+cosx | | 1+cosx | |
| | xex(2cosx+4)−2xex(1+cosx)+2(x−1)exsinx | |
= |
| +C |
| | 1+cosx | |
2xe
xcosx + 4xe
x−2xe
x−2xe
xcosx+2xe
xsinx − 2e
xsinx
2xe
x+2xe
xsinx−2e
xsinx
| | 2ex(x+xsinx − sinx) | |
= |
| + C |
| | 1+cosx | |
7 sie 17:55
Mariusz :
a7: spis podręczników z których mógłbyś (mogłabyś) nauczyć się liczyć całki podałem we wpisie
z 7 sie 2021 15:38
Jeśli chodzi o zbiory zadań to
W Krysicki L Włodarski Analiza matematyczna w zadaniach jest bardzo dobrym zbiorem zadań
Niektórzy uważają go za podręcznik choć jako podręcznik spisuje się gorzej
Oprócz tego ze zbiorów zadań widziałem Zbiór zadań z analizy matematycznej
Banasia i Wędrychowicza
Jeśli znasz rosyjski to dobrymi zbiorami zadań są też zbiory zadań z czasów Sojuza
np Б П Демидович Сборник задач и упражнений по математическому анализу
7 sie 19:31
a7: nie znam rosyjskiego, kiedyś zupełnie nieźle rozwiązywałam całki − teraz niewiele już z tego −
jak się okazuje− pamiętam
dzięki serdeczne !
7 sie 20:01
Mariusz :
Tutaj trzeba było troszeczkę pomyśleć jak tu rozbić tę całkę na sumę całek
aby całkowanie przez części coś dawało
Oprócz takich całek jak ta są i takie które można policzyć dość schematycznie
Jeśli będziesz chciała sobie przypomnieć jak się liczyło całki − dobrej zabawy
7 sie 20:16
a7: : )
7 sie 21:30
Mariusz :
Co do tej całki z filmiku to ja bym ją inaczej policzył niż te Hindusy czy inne Araby ,
ba zdaje się że ja już ją kiedyś policzyłem przy okazji
liczenia całek nieoznaczonych ze zbioru Banasia i Wędrychowicza
Całkujemy przez części
| | cosx(1+cosx)−(−sinx)(1+sinx) | |
u = ex dv = |
| dx |
| | (1+cosx)2 | |
| | 1 + cosx+sinx) | |
u = ex dv = |
| dx |
| | (1+cosx)2 | |
| | 1+sinx | | 1+sinx | | (1+cosx)+sinx | |
∫ex |
| dx=ex |
| −∫ex |
| dx |
| | 1+cosx | | 1+cosx | | (1+cosx)2 | |
| | 1+sinx | | 1+sinx | | ex | |
∫ex |
| dx=ex |
| −∫ |
| dx− |
| | 1+cosx | | 1+cosx | | 1+cosx | |
Drugie całkowanie przez części
| | sinx | |
u = ex dv = |
| dx |
| | (1+cosx)2 | |
| | 1+sinx | | 1+sinx | | ex | |
∫ex |
| dx=ex |
| −∫ |
| dx− |
| | 1+cosx | | 1+cosx | | 1+cosx | |
| | ex | | ex | |
( |
| −∫ |
| dx) |
| | 1+cosx | | 1+cosx | |
| | 1+sinx | | 1+sinx | | ex | |
∫ex |
| dx=ex |
| − |
| +C |
| | 1+cosx | | 1+cosx | | 1+cosx | |
| | 1+sinx | | exsinx | |
∫ex |
| dx= |
| + C |
| | 1+cosx | | 1+cosx | |
8 sie 00:54
max22: Dzięki
| | x2 cos2(x) | |
A czy da się policzyć taką całkę: |
| |
| | (x + cos2(x))2 | |
8 sie 15:02