trudna calka
slawomir: Witam!
Czy ma ktos pomysl jak policzyc calke:
∫xexsinx dx ?
Pozdrawiam!
15 maj 16:03
slawomir: pomozecie?
15 maj 16:14
slawomir: spojrzy ktos?
15 maj 16:52
slaw: prosze bardzo o pomoc
15 maj 20:05
Mila:
Przez części i to kilka razy.
∫xexsinxdx=−xe
x*cosx+∫(e
x+xe
x)cosx dx=
=−xe
x cosx+∫e
xcosx dx+∫xe
xcosx dx=−xe
xcosx+J
1+J
2
[xe
x=u, (e
x+xe
x)dx=du, dv=sinx, v=∫sinxdx=−cosx]
J
1=∫e
xcosx dx= e
xsinx−∫e
xsinxdx= e
xsinx−(−e
xcosx+∫e
xcox dx)=
=e
x sinx+e
xcosx−∫e
xcosxdx przenoszę całkę na lewą stronę
2∫e
xcosx dx=e
xsinx+e
xcosx
| | 1 | |
∫excosx= |
| ex(sinx+cosx) |
| | 2 | |
[e
x=u, e
xdx=du, dv=cosx, v=sinx] [[e
x=u, e
xdx=du, dv=sinx, v=−cosx]
Wracaamy do początkowej całki:
| | 1 | |
∫xexsinxdx=−xex*cosx+ |
| ex(sinx+cosx)+J2 |
| | 2 | |
J
2=
∫xexcosx dx=xe
xsinx−∫(e
x+xe
x)sinx dx=xe
xsinx−∫e
xsinxdx−∫xe
xsinx dx=
| | 1 | |
=xexsinx− |
| ex(sinx−cosx)−∫xexsinx dx |
| | 2 | |
[xe
x=u, (e
x+xe
x)dx=du, dv=cosx, v=∫cosxdx v=sinx]
| | 1 | |
∫exsinx dx= |
| ex(sinx−cosx) |
| | 2 | |
wracam
| | 1 | | 1 | |
∫xexsinxdx=−xex*cosx+ |
| ex(sinx+cosx)+xexsinx− |
| ex(sinx−cosx)−∫xexsinx dx |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2∫xexsinxdx=−xex*cosx+ |
| ex(sinx+cosx)+xexsinx− |
| ex(sinx−cosx) |
| | 2 | | 2 | |
2∫xexsinxdx=xe
xsinx−xe
xcosx+e
xcosx
| | 1 | |
∫xexsinxdx= |
| (xexsinx−xexcosx+excosx)+c |
| | 2 | |
15 maj 23:39
Vizer: Podziwiam Cię
Mila, że chciało Ci się to pisać
16 maj 00:01
Mila: No, właśnie, tak się to kręciło w kółko. Masz Wizir łatwiejsze rozwiązanie?
Autor nie zainteresowany.
16 maj 15:06
Mila: ?
17 maj 19:14
Slawomir: jasne, ze zainteresowany ale dopiero zobaczylem ten post!

Jestem pelen uznania, ze to rozpisalas. DZIEKUJE!
17 maj 19:18
Slawomir: mozesz mi jeszcze sprawdzic rownanie rozniczkowe, czy dobrze policzylem

kilka postow nizej

Oczywiscie jesli masz ochote

Zdecydowanie to mniej pracochlonne a zalezy mi tylko na
potwierdzeniu wyniku
17 maj 19:21
Vizer: Mila nie widziałem, że odpisywałaś. Wydaje mi się, że prościej się raczej nie da. I jaki
Wizir?
17 maj 19:26
Mila:
WIZER, dziękuję za odpowiedź, przepraszam za zmianę w Twoim Nicku.

Może spojrzysz na to równanie różniczkowe, ja zostaję przy pochodnych i prostych całkach.
17 maj 22:34
slawek: "prostych" ehehe
17 maj 22:36
Mila: Nie odpisywałam, bo usuwałam wirusa, którego chyba z forum "złapałam".
17 maj 22:40