matematykaszkolna.pl
trudna calka slawomir: Witam! Czy ma ktos pomysl jak policzyc calke: ∫xexsinx dx ? Pozdrawiam!
15 maj 16:03
slawomir: pomozecie? emotka
15 maj 16:14
slawomir: spojrzy ktos? emotka
15 maj 16:52
slaw: prosze bardzo o pomoc emotka
15 maj 20:05
Mila: Przez części i to kilka razy. ∫xexsinxdx=−xex*cosx+∫(ex+xex)cosx dx= =−xex cosx+∫excosx dx+∫xexcosx dx=−xexcosx+J1+J2 [xex=u, (ex+xex)dx=du, dv=sinx, v=∫sinxdx=−cosx] J1=∫excosx dx= exsinx−∫exsinxdx= exsinx−(−excosx+∫excox dx)= =ex sinx+excosx−∫excosxdx przenoszę całkę na lewą stronę 2∫excosx dx=exsinx+excosx
 1 
∫excosx=

ex(sinx+cosx)
 2 
[ex=u, exdx=du, dv=cosx, v=sinx] [[ex=u, exdx=du, dv=sinx, v=−cosx] Wracaamy do początkowej całki:
 1 
∫xexsinxdx=−xex*cosx+

ex(sinx+cosx)+J2
 2 
J2= ∫xexcosx dx=xexsinx−∫(ex+xex)sinx dx=xexsinx−∫exsinxdx−∫xexsinx dx=
 1 
=xexsinx−

ex(sinx−cosx)−∫xexsinx dx
 2 
[xex=u, (ex+xex)dx=du, dv=cosx, v=∫cosxdx v=sinx]
 1 
∫exsinx dx=

ex(sinx−cosx)
 2 
wracam
 1 1 
∫xexsinxdx=−xex*cosx+

ex(sinx+cosx)+xexsinx−

ex(sinx−cosx)−∫xexsinx dx
 2 2 
 1 1 
2∫xexsinxdx=−xex*cosx+

ex(sinx+cosx)+xexsinx−

ex(sinx−cosx)
 2 2 
2∫xexsinxdx=xexsinx−xexcosx+excosx
 1 
∫xexsinxdx=

(xexsinx−xexcosx+excosx)+c
 2 
15 maj 23:39
Vizer: Podziwiam Cię Mila, że chciało Ci się to pisać
16 maj 00:01
Mila: No, właśnie, tak się to kręciło w kółko. Masz Wizir łatwiejsze rozwiązanie? Autor nie zainteresowany.
16 maj 15:06
Mila: ?
17 maj 19:14
Slawomir: jasne, ze zainteresowany ale dopiero zobaczylem ten post! Jestem pelen uznania, ze to rozpisalas. DZIEKUJE! emotka
17 maj 19:18
Slawomir: mozesz mi jeszcze sprawdzic rownanie rozniczkowe, czy dobrze policzylem kilka postow nizej Oczywiscie jesli masz ochote Zdecydowanie to mniej pracochlonne a zalezy mi tylko na potwierdzeniu wyniku
17 maj 19:21
Vizer: Mila nie widziałem, że odpisywałaś. Wydaje mi się, że prościej się raczej nie da. I jaki Wizir?
17 maj 19:26
Mila: WIZER, dziękuję za odpowiedź, przepraszam za zmianę w Twoim Nicku.emotka Może spojrzysz na to równanie różniczkowe, ja zostaję przy pochodnych i prostych całkach.
17 maj 22:34
slawek: "prostych" ehehe
17 maj 22:36
Mila: Nie odpisywałam, bo usuwałam wirusa, którego chyba z forum "złapałam".emotka
17 maj 22:40