układ
Bart: Wyznacz x z układu:
(log7(16))x+(log53)y=log498
(log3(25))x+ (log27)y= log9(125)
29 lip 08:16
eloo:
x=0
29 lip 08:33
29 lip 08:35
ICSP: Inaczej niż wyznacznikami:
Mnożąc drugie równanie przez u, dodając stronami oraz grupując względem x,y i wyrazu wolnego a
następnie zerując współczynnik przy y dostajemy:
log
53 + ulog
27 = 0
skąd
aby wyznaczyć x wystarczy wstawić do otrzymanego wcześniej równania znalezioną wartość u.
| | log53 | | log53 | |
x(log7(16) − |
| log3(25)) = log498 − |
| log9(125) = 0 |
| | log27 | | log27 | |
29 lip 09:34
circle:
| 4 | | 1 | | 3 | |
| *x+ |
| *y= |
| /*log2(7) |
| log2(7) | | log3(5) | | 2*log2(7) | |
| | 3 | |
2log3(5)*x+log2(7)* y= |
| log3(5) /:log3(5) |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | log2(7) | | 3 | |
4x+ |
| *y= |
| |
| | log3(5) | | 2 | |
| | log2(7) | | 3 | |
2x+ |
| *y= |
| |
| | log3(5) | | 2 | |
====================== (−)
2x=0,
x=0
====================
29 lip 18:38