Zastosowanie logarytmów
Ola: Gdy kierowca jechał samochodem osobowym z prędkością 60 km/h, to poziom natężenia hałasu (we
wnętrzu samochodu) wynosił 65 dB. Po wjeździe na autostradę kierowca zwiększył prędkość do
130km/h i wówczas poziom natężenia hałasu podniósł się do 72dB. Oblicz ile razy głośniej
zrobiło się w samochodzie?
Wiem, jak należałoby rozwiązać to zadanie. Chciałam tylko zadać jedno pytanie.
To wzór na poziom natężenia dźwięku:
| | 72 | | I2 | |
Dlaczego nie możemy obliczyć ilorazu |
| , tylko szukamy |
| ? Nie rozumiem |
| | 65 | | I1 | |
dlaczego wychodzą inne wyniki.
Z góry dziękuję za wyjaśnienie.
23 lip 12:10
daras: Bo to skala logarytmiczna, natężenie dźwięku wzrosło o 0,7 Beli
23 lip 14:12
daras: sry, oczywiście poziom natężenia wzrósł o 0,7 B
23 lip 14:13
daras: a natężenie dźwięku wzrosło ok. 5 razy
23 lip 14:17
Ola: Tylko zastanawia mnie, dlaczego te wielkości nie są tak samo proporcjonalne, skoro są w skali?
23 lip 22:54
24 lip 09:26
Ola: Bardzo dziękuję

. A czy da się to wytłumaczyć jakoś tak ,,na chłopski rozum" jak ta
funkcja się zachowuje, a bardziej jakie ma znaczenie używanie tej funkcji, skoro nie jest
proporcjonalna do prawdziwych wyników, (na przykładzie z natężeniem dźwięku)? Z góry bardzo
dziękuję
24 lip 10:12
daras: Żle pojmujesz skalę, tzn. zbyt wąsko. wg Ciebie "skala", to tylko tak jak w geografii:
−zależność wprost proporcjonalna: funkcja liniowa y = x, y = 0,1x, y = 10x itd.
a świat jest bardziej skomplikowany, np. nasze zmysły, zauważono, że gdy oko ludzkie
przyzwyczai się do ciemności, to potem zapalenie 1 świeczki daje nowa jakość ale zapalenie 2
czy 3 świeczek nie zrobi już wielkiej różnicy dopiero 10, potem 100 itd. a to już funkcja
potęgowa podobnie ze słuchem, natężenie dźwięku to funkcja potęgowa , a poziom natężenia to
rząd wielkości(potęga)
to tak z grubsza, bo zależy to jeszcze m.in.od częstotliwości dźwięku, wygugluj sobie krzywą
Fletchera−Munsona i poczytaj o tym
24 lip 16:33
Ola: Dziękuję bardzo jeszcze raz
24 lip 19:29