sinus kąta
Blanka: ABCDE to ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABC. Niech EO=4 wysokość ostrosłupa oraz
AB = 2.. Ponadto niech R to rzut punktu A na płaszczyznę EBC. Oblicz sinus kąta utworzonego
przez RA z płaszczyzną ABC.
21 lip 17:28
chichi:
A od kiedy kwadrat ma 3 wierzchołki?
21 lip 17:40
Blanka: Nie dopisałam D
21 lip 17:41
chichi:
Zrób sobie model ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, weź kartkę − niech symbolizuje ona
twoją płaszczyznę, ustaw kartkę prostopadle do płaszczyzny EBC i jedź aż trafisz w punkt A i
będziesz wiedzieć gdzie wyląduje punkt A (w który wierzchołek jeszcze trafi owa płaszczyzna?).
To po prostu trzeba zobaczyć samemu, bo co z tego, że ktoś rozwiąże Ci kolejne zadanie?
P.S. Przyjmuje oczywiście, że chodzi tu o rzut prostokątny
21 lip 18:17
Blanka: Ja niestety tego nie widzę
21 lip 18:22
chichi:
Masz tutaj link do strony, w której sobie to bez problemu narysujesz. Wyznacz płaszczyznę EBC,
a następnie płaszczyznę do niej prostopadła przechodząca przez punkt A... wniosek
https://www.geogebra.org/m/hZG3qnrz
21 lip 18:25
Blanka: Jak tam się rysuje, jednak nie takie łatwe tam zrobić te płaszczyznę EBC
21 lip 18:37
21 lip 18:58
chichi:
Pokręć, pobaw się, rozwiąż zadanie i podaj wynik
21 lip 18:59
Blanka: Czy ten przekrój bedzie trapezem?
21 lip 20:33
chichi:
Czy ten przekrój nas w ogóle interesuje, czy to gdzie trafi punkt R?
P.S. Tak będzie trapezem (specjalnym trapezem)
21 lip 20:40
Blanka: Już wiem muszę policzyć wysokość tego trapezu, popróbuje
21 lip 20:48
chichi:
Oblicz sinusa kąta jaki
RA tworzy z płaszczyzną ABC
D
21 lip 20:57
Blanka: A miedzy czym a czym to w koncu bedzie bo tego nadal nie widzę
21 lip 21:00
Blanka:

Miedzy tymi odcinkami
21 lip 21:04
chichi:
To co napisałem nie miało Cię sprowadzić z Twojego tropu, rób jak planowałaś
21 lip 21:14
wredulus_pospolitus:

Nie Blanka.
czerwona to być płaszczyzna
niebieska kropka −− rzut punktu A na tę płaszczyznę (nie jest na środku wysokości trójkąta
... chodzi oto, że jest 'nad punktem B'
22 lip 11:03
wredulus_pospolitus:

czyli otrzymamy taki trójkąt
możesz to policzyć bez wyznaczyć korzystając z:
| | 4 | |
tg(β) = tg(90 − α) = |
| −−−> cosβ = ... = sinα |
| | 1 | |
22 lip 11:23
Blanka: A skad to 4x?
22 lip 12:19
wredulus_pospolitus:

stąd −−−> |EO| = 4 ; |AB| = 2 −−−> połowa krawędzi podstawy = 1
22 lip 12:52
Blanka: Ale nie rozumiem związku AA,B z trójkątem tym niebieskim powyżej
22 lip 12:56
Blanka: AA'B
22 lip 12:57
Blanka: Acha one są podobne...
22 lip 12:59
Blanka: A jak wykazać że krawędź jest równoległa do płaszczyzny?
22 lip 13:05
wredulus_pospolitus:
tu nie chodzi oto czy są podobne czy nie (ale są) ... chodzi oto, że z niebieskiego trójkąta
| | 4 | |
masz kąt β i z niego masz tg(β) = |
| |
| | 1 | |
ten sam kąt β (czyli kąt 'nachylenia' ściany bocznej do podstawy −−− czyli kąt nachylenia
płaszczyzny ściany bocznej do płaszczyzny ABCD) masz w trójkącie AA'B ... stąd nadal tgβ = 4
22 lip 15:49
wredulus_pospolitus:
może łatwiej Ci by było, gdybyśmy mieli nie rzutować punktu A na płaszczyznę EBC ... tylko
środek odcinka AB na płaszczyznę EOB (powstanie taki sam trójkąt ... ale łatwiej Ci będzie
wyobrazić sobie gdzie i jak umiejscowiony jest tenże trójkąt
22 lip 15:51
chichi:
Dobre spostrzeżenie, ale Twój rysunek z
11:03 wszystko wyjaśnia, że możemy rzutować
dowolny punkt leżący na prostej AD na płaszczyznę EBC

P.S. środek odcinka
AD*
22 lip 15:56
wredulus_pospolitus:
fakt ... A
D
22 lip 15:58
Mila:
Obliczyłam.
Blanka, chichi masz odpowiedź?
22 lip 17:23
chichi:
@
Mila aktualnie jestem poza domem, możesz wrzucić wynik, a jak wrócę to zrobię i porównamy
wyniki, no chyba, że @
Blanka poda Ci szybciej z podręcznika
22 lip 17:28
wredulus_pospolitus:
Miluś
| | √17 | |
tgβ = 4 −−−> cosβ = |
| = sinα |
| | 17 | |
22 lip 18:21
Mila:
Tak jest
Arturku
Tylko sposób zupełnie inny mam.
22 lip 18:30
Mila:

1) Równanie przechodzącej przez punkty A,B,C
A=(0,2,0), B=(2,2,0), C=(0,2,0)
n
→=[4,0,1] wektor normalny płaszczyzny ABC
π: 4x+z−8=0 − równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A,B,C
2)R − Rzut punktu A na pł. π
Prosta AR:
x=4t
y=2
z=t, t∊R
4*4t+t=8
| | 32 | |
R0=( |
| ,2,0) − Rzut punktu R na płaszczyznę ABC |
| | 17 | |
| | 32 | | 8 | | 1088 | |
3)|AR|2=( |
| )2+( |
| )2= |
| |
| | 17 | | 17 | | 172 | |
| | 8 | | 8 | | 17 | |
sinα= |
| : |AR|= |
| * |
| |
| | 17 | | 17 | | 8√17 | |
22 lip 18:30
wredulus_pospolitus:
Miluś ... no to niepotrzebnie się tyle napracowałaś

Najgorsze (jeśli chodzi o treść zadania) jest to, że gdybyśmy rzutowali środek odcinka AD, to
możliwe, że większa część uczniów skorzystałaby z funkcji trygonometrycznych
22 lip 18:45
Mila:
Masz rację. Nie dziwię się, że uczeń może mieć duże trudności z rozwiązaniem.
U mnie pracy trochę więcej, ale zadanie łatwe.
22 lip 18:54
Mila:

Najprościej tak
23 lip 17:31
chichi:
Super rysunek @
Mila! Co do wypowiedzi z
18:54 to się nie zgadzam, to zadanie pochodzi
z poziomu rozszerzonego, może chociaż tam wymagajmy odrobiny 'myślenia' hm?
23 lip 17:53
23 lip 19:58
Mila:
chichi może Blanka to studentka?
23 lip 21:04
chichi:
To miałbyć kontrargument? Bo jeśli tak, to strzał w kolano
23 lip 23:10
Mila:
To był żart
24 lip 15:26