całki nieoznaczone
Damian#UDM: Oblicz całki
1.
∫−n*e
nx*cosh(nx)dx
2.
∫n*e
−nx*cosh(nx)dx
Podstawienie n*x=t
n*x=t |'
ndx=dt
dx=
dtn
1.
−∫*e
t*cosh(t)dt
2.
∫e
−t*cosh(t)dt
Jeśli ktoś jest w stanie dalej to pociągnąć to super, zapraszam do pomagania

i z góry
dziękuję za pomoc!
Ameha: 1.
∫ −ne
nxcosh(nx) dx
Podstawienie: nx=t
ndx=dt
Zatem:
∫ −ne
nxcosh(nx) dx=∫ −e
tcosh(t) dt
Skorzystamy z tego, że:
Zatem:
| | 1 | | 1 | |
∫ −etcosh(t) dt = − |
| ∫ et(e−t+et) dt = − |
| (∫ dt+∫ e2t dt) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | t | | e2t | | nx | | e2nx | |
− |
| (t+ |
| e2t)+C = − |
| − |
| +C = − |
| − |
| +C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Druga całka podobnie.