matematykaszkolna.pl
Całki nieoznaczone Damian#UDM: Oblicz całki 1. ∫e−4x*cosh(4x)dx 2. ∫−e4x*cosh(4x)dx
23 cze 14:31
ICSP:
 e4x + e−4x 
cosh(4x) =

2 
23 cze 14:51
Damian#UDM: Właśnie myślałem, że musi być na to inny sposób, Policzyłem sobie dla przykładu ∫ex*cosh(x)dx i dochodziłem do równania 0=0. Dziękuję emotka
23 cze 15:56
Mariusz: Damian pewnie całkowałeś przez części Można tę całkę policzyć przez części ale najpierw sugerowałbym wyrazić eksponentę za pomocą funkcyj hiperbolicznych a następnie skorzystać z liniowości całki Podobnie jak dla funkcyj trygonometrycznych w pewnym momencie potrzebna będzie jedynka hiperboliczna (dla funkcyj trygonometrycznych miałbyś oczywiście jedynkę trygonometryczną) Można też skorzystać z tego że ex=cosh(x)+sinh(x) ∫cosh2(x)dx+∫cosh(x)sinh(x)dx ∫cosh2(x)dx=cosh(x)sinh(x)−∫sinh2(x)dx ∫cosh2(x)dx=cosh(x)sinh(x)− cosh2(x)−sinh2(x)=1 cosh2(x)−1=sinh2(x) ∫cosh2(x)dx=cosh(x)sinh(x)−∫(cosh2(x)−1)dx ∫cosh2(x)dx=cosh(x)sinh(x)−∫cosh2(x)dx + ∫dx 2∫cosh2(x)dx=cosh(x)sinh(x)+x+C1
 1 
∫cosh2(x)dx=

(cosh(x)sinh(x)+x)+C
 2 
∫cosh(x)sinh(x)dx=cosh2(x)−∫sinh(x)cosh(x)dx 2∫cosh(x)sinh(x)dx=cosh2(x)+C2
 1 
∫cosh(x)sinh(x)dx=

cosh2(x)+C
 2 
 1 
∫cosh2(x)dx+∫cosh(x)sinh(x)dx=

(cosh2(x)+cosh(x)sinh(x)+x)+C
 2 
28 cze 22:57
Damian#UDM: O cześć Mariusz emotka Dziękuję za pomoc, dawno Ciebie tutaj nie widziałem emotka Dziękuję wam za pomoc, przygotuje sobie rozwiązanie tego na kartce, żeby mieć na przyszłość emotka
29 cze 15:37