Całki nieoznaczone
Damian#UDM: Oblicz całki
1. ∫e−4x*cosh(4x)dx
2. ∫−e4x*cosh(4x)dx
23 cze 14:31
23 cze 14:51
Damian#UDM: Właśnie myślałem, że musi być na to inny sposób,
Policzyłem sobie dla przykładu ∫e
x*cosh(x)dx i dochodziłem do równania 0=0.
Dziękuję
23 cze 15:56
Mariusz:
Damian pewnie całkowałeś przez części
Można tę całkę policzyć przez części ale najpierw sugerowałbym
wyrazić eksponentę za pomocą funkcyj hiperbolicznych
a następnie skorzystać z liniowości całki
Podobnie jak dla funkcyj trygonometrycznych w pewnym momencie
potrzebna będzie jedynka hiperboliczna
(dla funkcyj trygonometrycznych miałbyś oczywiście jedynkę trygonometryczną)
Można też skorzystać z tego że e
x=cosh(x)+sinh(x)
∫cosh
2(x)dx+∫cosh(x)sinh(x)dx
∫cosh
2(x)dx=cosh(x)sinh(x)−∫sinh
2(x)dx
∫cosh
2(x)dx=cosh(x)sinh(x)−
cosh
2(x)−sinh
2(x)=1
cosh
2(x)−1=sinh
2(x)
∫cosh
2(x)dx=cosh(x)sinh(x)−∫(cosh
2(x)−1)dx
∫cosh
2(x)dx=cosh(x)sinh(x)−∫cosh
2(x)dx + ∫dx
2∫cosh
2(x)dx=cosh(x)sinh(x)+x+C
1
| | 1 | |
∫cosh2(x)dx= |
| (cosh(x)sinh(x)+x)+C |
| | 2 | |
∫cosh(x)sinh(x)dx=cosh
2(x)−∫sinh(x)cosh(x)dx
2∫cosh(x)sinh(x)dx=cosh
2(x)+C
2
| | 1 | |
∫cosh(x)sinh(x)dx= |
| cosh2(x)+C |
| | 2 | |
| | 1 | |
∫cosh2(x)dx+∫cosh(x)sinh(x)dx= |
| (cosh2(x)+cosh(x)sinh(x)+x)+C |
| | 2 | |
28 cze 22:57
Damian#UDM: O cześć Mariusz

Dziękuję za pomoc, dawno Ciebie tutaj nie widziałem

Dziękuję wam za pomoc, przygotuje sobie rozwiązanie tego na kartce, żeby mieć na przyszłość
29 cze 15:37