suma szeregu potęgowego
suma: 1 + a +a2+...+ an = ?
da się to zapisać krócej? tzn policzyć sumę dla danego n
11 cze 09:30
11 cze 09:34
Mariusz:
1,a,a
2,..,a
n ciąg geometryczny gdzie a
0=1 oraz q=a
n+1 , a=1
11 cze 09:34
wredulus_pospolitus:
poprawka ... Sn+1 chcesz mieć
11 cze 09:34
fibon: limn−∞=an=∞
an=Sn−Sn−1
S1=1+a
11 cze 09:44
suma: a − niewiadoma
jak ją wyznaczyć?
11 cze 09:51
fibon: limn→∞xn=∞
an=Sn−Sn−1
S1=1+x
11 cze 09:55
wredulus_pospolitus:
@suma −−− aby ją wyznaczyć to byśmy musieli wiedzieć jakie równanie/−a ułożyć można
11 cze 10:08
suma:
np. n = 14
| | 1−a14 | | 1−a13 | | 1−a | |
a13 = S14 −S13 = |
| − |
| = |
| |
| | 1−a | | 1−a | | 1−a | |
a= 1
11 cze 10:08
suma: Równanie jest takie:
b = 1+q+q2+...+q13
znamy wartość b <0 , trzeba obliczyć q
11 cze 10:09
wredulus_pospolitus:
czyli mamy rozwiązać nierówność:
1 + q + ... + q
13 < 0

no to podstawiasz do wzoru i masz nierówność z jedną niewiadomą (q)
11 cze 10:15
wredulus_pospolitus:
i nie pisz takiej bzdury jak:
1 − a14 − ( 1 − a13) = 1−a <−−−−−−− ABSOLUTNIE nie jest to prawdą
11 cze 10:16
suma: jaką nierówność

po prostu b jest ujemne
11 cze 10:17
wredulus_pospolitus:
no to jeszcze łatwiej masz ... więc w czym problem jeszcze tkwi
11 cze 10:18
suma: to niestety nie jest równe −2 ale blisko
−1,9998779..
11 cze 10:19
suma: łątwiej

to chyba mam zaćmienie
11 cze 10:19
wredulus_pospolitus: a możesz podać PEŁNĄ treść zadania
11 cze 10:24
suma: Oblicz iloraz ciągu geometrycznego, w którym suma jego 14 początkowych wyrazów wynosi
| | 15 | |
1023 |
| jeśli pierwszy wyraz ciągu jest równy −512. |
| | 16 | |
11 cze 10:45
suma: zatkało kakao?
11 cze 13:20
fibon:
a
1=−512
| | 15 | | −514(1−q14) | |
1023 |
| = |
| |
| | 16 | | 1−q | |
11 cze 14:10
fibon: −x
14+16383x−8191=0
11 cze 14:28
wredulus_pospolitus:
podejrzewam, że powinno być a
1 =
+512
wtedy mamy:
| | 1−q14 | | 1 | |
+29* |
| = 210 − |
| //*24 |
| | 1−q | | 24 | |
| | 1−q14 | |
+213* |
| = 214 − 1 |
| | 1−q | |
2
13(q
13 + q
12 + ... + q + 1) = 2
13 + 2
12 + 2
11 + ... + 2
1 + 1 //: 2
13
(q
13 + q
12 + ... + q + 1) = 1 + (1/2)
1 + ... + (1/2)
12 + (1/2)
13 −−−> q = 1/2
11 cze 17:53
suma: pewnie masz rację
dzięki
11 cze 17:57