Ciąg geometryczny
Angela F: W ciągu geometrycznym (an) dane są wyrazy a4= 2 i a5= 6. Wówczas:
a) a3=1 b) a3= 62 c) a3= 34 d) a3= 23
7 cze 16:05
ite: to musi być zadania z rozszerzenia
7 cze 16:34
7 cze 16:39
6latek: Własność ciągu geometrycznego
a
n=
√an−1*an+1
a
4=
√a3*a5
2=
√6*a3/
2
4=6*a
3
7 cze 16:47
Angela F: Dzięki
8 cze 00:34
zielony:
albo tak:
a5=a4*q
q=3
a4=a3*q
a3=2/3
odp: d)
8 cze 01:23
8 cze 12:49
chichi:
A tam od razu czekała.. Wstawiła zadanie jak wróciła ze szkoły, jak się w nocy pakowała, to
weszła na forum, zadanie już było gotowe − spisała i po robocie, można iść do szkoły
8 cze 13:32
daras: tak jest
8 cze 13:44