siedmiokat
lanek:

Dany jest siedmiokat foremny. Udowodnij, ze 1/a=1/b+1/c.
1 cze 15:42
lanek: Czt byl by ktos w stanie mi pomoc? Jutro musze oddac w szkole to zadanie a juz tyle prob
podejmowalem i nic mi ine wychodzi
1 cze 18:59
a7: ja właśnie myślę
1 cze 19:02
1 cze 19:22
chichi:
Wrzucę dowód jak wrócę z zakupów, no chyba, że @
Eta mnie wyprzedzi
1 cze 19:27
chichi:
(1) Opiszmy okrąg na siedmiokącie
(2) Zbudujmy czworokąt ABCD − wpisany w okrąg
(3) Z tw. Ptolemeusza wówczas mamy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
bc = ac + ab / * |
| ⇒ |
| = |
| + |
| □  |
| | abc | | a | | b | | c | |
1 cze 21:48
Mila:

Długości przekątnych w siedmiokącie foremnym.
| | 2π | |
1) Kąt środkowy α= |
| : Suma kątów wewnętrznych: 5π |
| | 7 | |
2)
W ΔABC z tw. cosinusów:
| | 5π | | 5π | |
b2=2a2*(1−cos |
| )=2a2*2sin2 |
| |
| | 7 | | 14 | |
| | 1 | | | | π | | 5π | | π | | 2sin |
| sin |
| +cos |
| | | | 7 | | 14 | | 14 | |
| |
= |
| * |
| = |
| | a | | | |
1 cze 22:18
Mila:
Dla tych uczniów co nie znają tw. Ptolemeusza.
1 cze 22:19
Filip: a ptolemeusz to nie taki latajacy dinizaur? XD
1 cze 22:21
lanek: Dziekuje chichi na twoje rozwiazanie bym nie wpadl i dziekuje tez Mila takim sposobem wlasnie
kombinowalem zeby uzaleznic od jednej zmiennej ale chyba cos w katach namieszalem i dlatego
nie wychodzilo. A ty filip jak chciales zablysnac to mogles sie brokatem obsypac. Dziekuje wam
za pomoc jeszcze raz
1 cze 22:34
Mila:
Z tymi kątami, to może łatwiej, jeżeli uzależni się a, b, c od r.
Jeśli masz problem z tym, jak te kąty pozamieniałam to pisz.
1 cze 22:40
lanek: No bylo by super jakbys mi powiedziala
1 cze 22:55
Mila:
Od góry:
| | 5π | | 5π | | 1−cos2x | |
1) 1−cos |
| =2 sin2 |
| z wzoru: sin2x= |
| |
| | 7 | | 14 | | 2 | |
| | 5π | | π | | 5π | | π | |
2) sin |
| =cos( |
| − |
| )=cos |
| wtedy mogłam w liczniku skorzystać z wzoru : |
| | 14 | | 2 | | 14 | | 7 | |
sin2α=2 sinα cosα
z tego wzoru przekształciłam c, aby mieć inny mianownik
| | π | | π | | π | | π | | | |
sin |
| =2 sin |
| *cos |
| ⇔ 2sin |
| = |
| |
| | 7 | | 14 | | 14 | | 14 | | | |
| | 3π | | π | |
3)sin |
| =cos |
| jak w (2) |
| | 7 | | 14 | |
Tak działałam, aby się uprościło, oczywiście o Ptolemeuszu też zapomniałam, a to najprościej.
Nie wiem, czy to wszystko?
Przedostatnią linijkę przekształć: ( opuściłam to przy przepisywaniu)
1 cze 23:25