matematykaszkolna.pl
Podobieństwo figur KaKaKa: Witam, mam problem z następującym dowodem: W trapezie ABCD o podstawie AB przez punkt O przecięcia przekątnych prowadzimy dwie proste równoległe do boków BC i DA, przecinające podstawę AB odpowiednio w punktach A′ i B′. Udowodnij, że |AA′|=|BB′|. https://www.linkpicture.com/q/tr_2.png (pod linkiem grafika do zadania) Doszłam do tego, że trójkąty DD′O i BB′O oraz trójkąty AA′O i CC′O są podobne. Nie bardzo wiem jak to pociągnąć dalej. Domyślam się, że w pewnym momencie trzeba będzie przyrównać do siebie obie skale podobieństwa ale nie potrafię zargumentować dlaczego. Proszę o pomoc i dziękujęemotka
27 maj 22:37
chichi: No i super, zauważ również, że czworokąty AB'D'D oraz BA'C'C to równoległoboki, więc odpowiednie długości są sobie równe. Skorzystaj z podobieństwa i się samo rozwiązuje
27 maj 22:58
Maja: rysunek 1/ wykażemy,że odcinki EO| i |OF| mają równe długości trójkąty ABD i DEO i trójkaty ABC i COF są podobne z cechy (kkk)
 a w+u a w+u 
to

=

i

=

|OE| u |OF| u 
więc |OE|=|OF|=e = |AB'|=|A'B| i mamy tezę: |AA'|= e+x , |BB'|= x+e więc |AA'|=|BB'| c. n.w.
27 maj 23:07
wredulus_pospolitus: rysunek de facto masz wykazać, że k = l (bo 'm' występuje w obu odcinkach: |AA'| oraz |BB'| więc można go pominąć) najłatwiej będzie to wykazać poprzez wykazanie, że PΔ AB'O = PΔ BA'O. Albo nie ... prowadzimy równoległą do podstaw, przechodzącą przez punkt O. |EO| = |AB'| = k (równoległe w równoległoboku mają taką samą długość) oraz |OF| = |A'B| = l z podobieństwa trójkątów AEO i ADC mamy:
k hΔAEO h 

=

=

|DC| hΔACD H 
z podobieństwa trójkątów BFO i BDC mamy:
l hΔBFO h 

=

=

|DC| hΔBCD H 
 k l 
stąd:

=

−−−> k = l
 |DC| |DC| 
więc |AA'| = k+m = l+m = |BB'| c.n.w.
27 maj 23:10
Gucio: rysunek Najpierw trzeba pokazać, że |EP| =|PF| = e i dalej jest już prosto
27 maj 23:12
Gucio:
27 maj 23:15
Maja:
27 maj 23:18
wredulus_pospolitus: hmmm hmmm hmmm emotka
27 maj 23:29
Maja: mmmh mmmh mmmh
27 maj 23:30
Maja: Wredulus widziałeś te 5 równań z 5−oma niewiadomymi https://matematykaszkolna.pl/forum/410176.html
27 maj 23:33
wredulus_pospolitus: widziałem ... kompletnie tam dałem ciała ... nawet nie zauważyłem trójkąta 3:4:5 tworzonego przez środki okręgów tylko pisałem że jest to 7r:9r:c no i później zacząłem szukać kolejnych równań i tak wyszło 5 równań ze złą proporcją
27 maj 23:38
wredulus_pospolitus: no i przedewszystkim źle przeczytałem treść zadania i myślałem, że chodzi o wyznaczenie (wprost) promienia tych małych okręgów
27 maj 23:40
Maja: emotka
27 maj 23:51