Podobieństwo figur
KaKaKa: Witam,
mam problem z następującym dowodem:
W trapezie ABCD o podstawie AB przez punkt O przecięcia przekątnych prowadzimy dwie proste
równoległe do boków BC i DA, przecinające podstawę AB odpowiednio w punktach A′ i B′.
Udowodnij, że |AA′|=|BB′|.
https://www.linkpicture.com/q/tr_2.png (pod linkiem grafika do zadania)
Doszłam do tego, że trójkąty DD′O i BB′O oraz trójkąty AA′O i CC′O są podobne. Nie bardzo wiem
jak to pociągnąć dalej. Domyślam się, że w pewnym momencie trzeba będzie przyrównać do siebie
obie skale podobieństwa ale nie potrafię zargumentować dlaczego.
Proszę o pomoc i dziękuję
27 maj 22:37
chichi:
No i super, zauważ również, że czworokąty AB'D'D oraz BA'C'C to równoległoboki, więc
odpowiednie długości są sobie równe. Skorzystaj z podobieństwa i się samo rozwiązuje
27 maj 22:58
Maja:

1/ wykażemy,że odcinki EO| i |OF| mają równe długości
trójkąty ABD i DEO i trójkaty ABC i COF są podobne z cechy (kkk)
| | a | | w+u | | a | | w+u | |
to |
| = |
| i |
| = |
| |
| | |OE| | | u | | |OF| | | u | |
więc |OE|=|OF|=e = |AB
'|=|A
'B|
i mamy tezę:
|AA
'|= e+x , |BB
'|= x+e
więc |AA
'|=|BB
'|
c. n.w.
27 maj 23:07
wredulus_pospolitus:

de facto masz wykazać, że k = l (bo 'm' występuje w obu odcinkach: |AA'| oraz |BB'| więc można
go pominąć)
najłatwiej będzie to wykazać poprzez wykazanie, że P
Δ AB'O = P
Δ BA'O.
Albo nie ... prowadzimy równoległą do podstaw, przechodzącą przez punkt O. |EO| = |AB'| = k
(równoległe w równoległoboku mają taką samą długość) oraz |OF| = |A'B| = l
z podobieństwa trójkątów AEO i ADC mamy:
| k | | hΔAEO | | h | |
| = |
| = |
| |
| |DC| | | hΔACD | | H | |
z podobieństwa trójkątów BFO i BDC mamy:
| l | | hΔBFO | | h | |
| = |
| = |
| |
| |DC| | | hΔBCD | | H | |
| | k | | l | |
stąd: |
| = |
| −−−> k = l |
| | |DC| | | |DC| | |
więc |AA'| = k+m = l+m = |BB'|
c.n.w.
27 maj 23:10
Gucio:

Najpierw trzeba pokazać, że |EP| =|PF| = e i dalej jest już prosto
27 maj 23:12
Gucio:
27 maj 23:15
Maja:
27 maj 23:18
wredulus_pospolitus:
hmmm
hmmm
hmmm
27 maj 23:29
Maja:
mmmh
mmmh
mmmh
27 maj 23:30
27 maj 23:33
wredulus_pospolitus:
widziałem ... kompletnie tam dałem ciała ... nawet nie zauważyłem trójkąta 3:4:5 tworzonego
przez środki okręgów tylko pisałem że jest to 7r:9r:c

no i później zacząłem szukać kolejnych równań i tak wyszło 5 równań ze złą proporcją
27 maj 23:38
wredulus_pospolitus:
no i przedewszystkim źle przeczytałem treść zadania i myślałem, że chodzi o wyznaczenie
(wprost) promienia tych małych okręgów
27 maj 23:40
Maja:
27 maj 23:51