trójkat
16:

Dany jest trójkąt prostokątny oraz 8 jednakowych okregów o promieniu r stycznych do boków
trójkąta oraz stycznych do siebie tak jak na rysunku. Oblicz promień okręgu wpisanego w dany
trójkat prostokątny.
26 maj 22:30
wredulus_pospolitus: nie ma kompletnie żadnej informacji co do tego jaki to jest trójkąt prostokątny
26 maj 22:44
16: Tylko tyle że prostokatny.
26 maj 22:51
Maja:
Prostokątny o ramionach różnej długości
to chyba widać z rysunku
wredulusie
26 maj 22:53
wredulus_pospolitus:
mam wizję jak to rozwiązać, ale to rozwiązanie polega na rozwiązaniu układu 5 równań z 5cioma
niewiadomymi z czego jedną z nich jest funkcja trygonometryczna (do wyboru do koloru która) i
szczerze mówiąc to patrząc na ten układ odechciewa mi się to liczyć.
Nie wiem ... może ktoś ma jakiś łatwy sposób na policzenie tego
26 maj 23:18
Maja:

W ΔEDF : |ED|=8r , |DF|=6r to |EF|= 10r
W ΔABC : |AB|= 9r+x , |BC|= 7r+y , |AC|= 10r+x+y
to 2R= 9r+x+7r+y−10r−x−y
2R= 6r
R= 3r , R− dł. promienia okręgu wpisanego w ΔABC
=====
27 maj 02:16
Maja:
27 maj 02:24