matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
proszę o sprawdzenie: oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne
ja123456:
oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne wiedzac ze a) sin α= 1/2 cos α=
√
3
/ 2 tg α= 1 /
√
3
ctg α=
√
3
/ 1
20 maj 14:44
chichi:
Spójrz na tabelkę na dole:
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
20 maj 15:12
janek191:
1
1
3
a) sin α =
⇒ sin
2
α + cos
2
α = 1 ⇒ cos
2
α = 1 − (
)
2
=
⇒
2
2
4
√
3
√
3
cos α = −
lub cos α =
2
2
oraz
sin α
1
√
3
1
2
1
√
3
tg α =
=
:
=
*
=
=
cos α
2
2
22
√
3
√
3
3
lub
√
3
tg α = −
3
1
ctg α =
=
√
3
lub ctg α = −
√
3
tg α
21 maj 08:39