matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz różniczkę zupełną funkcji.
Mat:
z(x,y) = ln(x
2
+y
2
) u(x,y,z) = e
x
y
z
19 maj 09:38
a7:
nie wiem, ale może z tego linku coś Ci się przyda
https://matematykaszkolna.pl/forum/6592.html
19 maj 09:50
Adamm:
∂ln(x
2
+y
2
)
∂ln(x
2
+y
2
)
dz =
dx+
dy
∂x
∂y
∂e
xyz
∂e
xyz
du =
dx+...+
dz
∂x
∂z
trzeba obliczyć pochodne cząstkowe i podstawić
19 maj 10:59
Mat:
Czyli ostatecznym wynikiem np. dla pierwszego przykładu będzie:
2x
2y
dz =
dx +
dy
x
2
+y
2
x
2
+y
2
Dobrze myślę?
19 maj 19:01
Adamm:
tak
19 maj 19:53
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick