Równoliczność
Gabson: Czy funkcją dla A=[1;4) i B= (2;8] będzie 4x?
próbuje sprawdzić czy zbiory są równoliczne
15 maj 12:31
wredulus_pospolitus:
no nie bardzo bo f(x) = 4x 'przekształca 1 na 4 ... a 4 na 16' więc w ni chu chu to co ma
być czyli (na przykład: 1 na 8 , a 4 na 2)
15 maj 12:38
wredulus_pospolitus:
ponownie −−− polecam funkcję harmoniczną do tego przykładu
15 maj 12:39
Gabson: O kurcze, co to takiego
15 maj 12:43
15 maj 12:59
ICSP: y = ax + b
8 = a + b
2 = 4a + b
a = −2 , b = 10
y = −2x + 10
15 maj 12:59
ABC: niech weźmie 2x, a punkt 1 przerzuci na 8 osobno , bijekcja zachowa się
15 maj 13:00