Równoliczność
Gabson: Mam duży problem z tym zadaniem:
Pokaż równoliczność zbiorów A = (0; 3] oraz [2; +∞)
Szczególnie z nieskończonością, mógłby ktoś podpowiedzieć jak zacząć rozwiązywać?
Pewnie trzeba zapisać wzór funkcji, tylko jaki?
14 maj 22:34
14 maj 22:46
Gabson: A jak znaleźć taką funkcję tak wgl?
14 maj 22:52
ABC:
a jak wycisnąć 200 kg na ławce? trzeba ćwiczyć i brać doping , tak samo jest w matematyce
14 maj 23:49
wredulus_pospolitus:
Gabson ... jak znaleźć

masz przedziały jednostronnie domknięte −−−> one mają sobie odpowiadać (czyli np. 2
przekształcamy w 3)
w takim razie +
∞ musimy przekształcić w 0
stąd: lim
x−>2 f(x) = 3 ; lim
x−> +∞ f(x) = 0
pierwsza funkcja którą pamiętasz (ze szkoły średniej) która ma asymptotę poziomą y=0 to ...
dobierasz teraz tylko współczynnik, aby pierwsza granica się zgadzała i po zabawie.
oczywiście takich funkcji jest o wiele wiele wieeeeeele więcej, ale funkcja harmoniczna
najczęściej jest wykorzystywana do przekształceń 0 −> ±
∞ bo to jest funkcja której wykres
każdy na studiach (powinien) zna
15 maj 00:32
Gabson: Super, dziękuję Ci bardzo!
15 maj 00:42