kąt
sola: Podczas laboratoriów chemicznych często składamy dwukrotnie bibułę w kształcie koła, a
następnie w ćwierć okręgu, aby uformować kształt stożka, jak na schemacie. Jaki jest kąt w
stopniach dna stożka, gdy patrzymy na niego z boku?
https://zapodaj.net/images/531da141547b2.png
9 maj 09:16
Pytający:
R // promień początkowego koła
r // promień podstawy stożka
θ // szukany kąt
| 1 | |
| * 2πR = 2πr // obwód podstawy stożka |
| 4 | |
(2r)
2 = R
2 + R
2 − 2R
2cos(θ) //
543
⇒
θ = arccos(7/8) ≈ 28,96 stopni
9 maj 10:36
9 maj 10:40