ktoś wie
panda: Czy ktoś wie gdzie można znaleźć maturę rozszerzoną z matmy drugi termin 2020 ?
7 maj 19:19
Mila:
wpisz : zadania info
7 maj 20:22
panda: niestety nie ma, jest tylko podstawa i stara wersja rozszerzenia, na cke też nie ma
7 maj 22:42
ite:
Arkusz z drugiego terminu został − zdaje się − utajniony.
Nie pytajcie o powody, są niejawne.
7 maj 22:43
panda: dlaczego?
7 maj 22:53
chichi:
W dzisiejszych czasach coś utajnionego w CKE? Proszę Cię @
ite...
7 maj 22:54
panda: trochę to niesprawiedliwe każdy powinien mieć dostęp
7 maj 22:55
ite: zaufajcie decydentom, powody musiały być ważne, strategiczne, wagi państwowej !
7 maj 23:07
Klara:
7 maj 23:09
Kacper: CKE nie chce się dzielić terminami dodatkowymi wcale.
8 maj 11:34
ite: tajna surperbroń

?
8 maj 13:59
daras: zemsta na tych co nie chcieli/nie mogli zdawać w terminie
8 maj 15:53
8 maj 16:27
panda: ite: egzamin państwowy i utajniony, to się nie trzyma kupy.
8 maj 18:38
panda: damn
ik: bardzo dziękuję
8 maj 18:39
Szkolniak: 7 zadanie ciekawe, udało Ci się zrobić panda?
8 maj 18:42
chichi:
@
Szkolniak co tam ciekawego, podobieństwo na rozszerzeniu?
8 maj 18:53
Szkolniak: Gdzie tam podobieństwo?
8 maj 18:57
chichi:
Podobieństwo trójkątów, a Ty udowodniłeś bez podobieństwa? Pokaż
8 maj 18:59
Szkolniak: Ja nie udowodniłem wcale, stąd moje pytanie czy się
pandzie udało.
Próbuję rozpisać sobie każdy kąt bazując na tym że to trójkąty i że suma miar kątów daje 180
o,
ale coś tu nie idzie..
8 maj 19:05
chichi:

(1) ΔASD ∼ ΔBSC (cecha kkk) − w skali k
| | |DS| | | |CS| | | b | |
(2) |
| = |
| = |
| ∧ |∡ASB|=|∡DSC| ⇒ ΔASB ∼ ΔDSC (cecha bkb) |
| | |AS| | | |BS| | | a | |
(3) Zatem |∡BAC|=|∡BDC| □
8 maj 19:12
chichi:
No to zobacz, gdzie to podobieństwo
8 maj 19:12
yuka:

i........... po ptokach
8 maj 19:31
Szkolniak: A skąd wiadomo że na tym czworokącie można opisać okrąg?
8 maj 20:04
8 maj 20:50
www: Szkolniak na trójkatach
8 maj 20:54
Szkolniak: Może głupie pytanie, ale skąd wiemy w takim razie że to jest dokładnie ten sam okrąg?
8 maj 20:58
Saizou :
<B = 180−(α+β)
<B + <D = 180, zatem...
8 maj 21:05
chichi:
@
Szkolniak nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. @
Saizou my właśnie mamy
udowodnić, że |∡BAC|=|∡BDC|=β, okrąg został opisany przed tym faktem i po opisaniu okręgu
wnioskujemy, że te kąty są miary β, więc coś chyba od tyłu
8 maj 21:10
Szkolniak: Właśnie, wydaje mi się że nie mamy na tyle informacji żeby powiedzieć że możemy na tym
czworokącie opisać okrąg?
A co do twojego rozwiązania
chichi to już wszystko rozumiem, dzięki piękne!

U siebie też doszedłem do tego że trójkąty ASD i BSC są podobne, ale już dalej nie umiałem
8 maj 21:17
Saizou : Zasugerowałem się rysunkiem
Ety 
WNIOSEK z twierdzenia o kątach opartych na tym samym łuku
8 maj 21:18
yuka:
Poczytajcie o
czworokącie cyklicznym
i wszystko będzie jasne

( jak na moim rys.)
8 maj 22:38
chichi:
@
Eta właśnie czasami mam zagwostki pisząc na forum, bo miałem napisać aby sprawdzić pod
pojęciem 'cyclic quadrilateral' w internecie, ale szukałem polskiej wersji i nie mogłem
znaleźć, tak jak ostatnio raz się wychyliłem z 'british flag theorem' ale bałem się, że
niejaki @
6latek zacznie po mnie jechać, że wprowadzam anglicyzmy na forum, jak wtedy, gdy
mówiłem o '
Q.E.D.', które pochodzi z łaciny, o tamtym twierdzeniu też szukałem, ale nie
mogłem znaleźć polskiej nazwy, liczyłem na to, że Ty znasz jego polską nazwę

No chyba, że nie widziałaś, to zerknij tutaj na 2 rozw.

:
https://matematykaszkolna.pl/forum/409594.html
8 maj 23:34
8 maj 23:53
9 maj 01:04
6latek: A ja sie pytam Dlaczego niejaki 6latek?Poczulem sie tym odrobine urazony
Bylo to dawno i nie uzywalem tego skrotu dlatego wydawalo mnie sie ze to z angielska
Tak naprawde to nie czepim sie wszystkiego bez jaj
9 maj 09:10
daras: Nie jesteście Archimedesami i łacina już dawno wyszła z mody więc dlaczego nie piszecie po
polsku?
cbdu, cnd, cbdd, cbdo, ckd
12 maj 10:06
6latek: Witaj
daras
12 maj 10:13
chichi:
Z kim przystajesz, takim się stajesz. Na uczelni najwidoczniej są jeszcze Archimedesi, którzy
używają tych zapisów i siłą rzeczy jakoś przechodzą na mnie, aczkolwiek to tylko zapis, liczy
się poprawne rozwiązanie problemu, a nie ten końcowy dopisek
12 maj 12:14
daras: równie dobrze można napisac: odczep się, już rozwiązane
12 maj 14:26
chichi:
@
daras jak kto woli hah
12 maj 14:29