jak to zrobic
cke .l.:

znalazlem w necie gdzies taki dowod ale kombinuje i chyba nie widze jakiej zaleznosci tresc:
Korzystajac z rysunku obok pokaz ze x
2+y
2=a
2+b
2. Na rysunku jest tylko polokrag wiec te
drugie skreslilem
28 kwi 16:22
chichi:

Bez zbędnego pitu pitu:
(1) tw. Carnota w ΔADE: a
2=c
2+x
2−2cx*cos(α)
(2) tw. Carnota w ΔCEB: b
2=c
2+y
2−2cy*cos(α)
(1) + (2) → a
2+b
2=2c
2+x
2+y
2−2c(x+y)cos(α)
| c | |
(3) z ΔCAB: cos(α)= |
| ⇒ c=(x+y)cos(α) |
| x+y | |
Ostatecznie: a
2+b
2=2c
2+x
2+y
2−2c*c ⇒ a
2+b
2=x
2+y
2 □
28 kwi 16:42
cke .l.: jprdl ale ze mnie debil mialem tak samo tylko brakowalo mi tego kosinusa zapomnialem sobie
dorysowac AC i wtedy kat oparty na srednicy ma 90 no tak dzieki
28 kwi 16:49
chichi:

(II) sposób − bez obliczeń
Rozważmy prostokąt ABCD
Z twierdzenia, które u nas nazywa się 'British flag theorem' mamy, że x
2+y
2=a
2+b
2 □

P.S. Nie wiem jak nazywa się polski odpowiednik tego twierdzenia, może ktoś wie?
28 kwi 23:48