Fizyka
XMonki: Zad. 1
Ile wynosi średnia wartość siły uderzenia młotka w gwóźdź, jeżeli wykonana praca miała wartość
100J, a gwóźdź został wbity na głębokość 5 cm? Z jakiej wysokości musiałby spadać swobodnie
ten młotek, aby wbić gwóźdź na tę głębokość, jeśli masa młotka wynosi 0,2kg?
Zad. 2
Tocząca się kula o masie 0,2kg uderzyła w drewniany klocek i przesunęła go na poziomym stole na
długości 0,3m. Siła tarcia klocka o stół oraz kuli o klocek wynosi 3N.Jaka była prędkość kuli
w chwili uderzenia o klocek?
Zad. 3
Ciało o masie 10kg spada z wysokości 20m. Jaka jest wartość energii kinetycznej tego ciała, gdy
znajduje się ono na wysokości 5m nad powierzchnią Ziemi? Pomiń opory powietrza.
5 maj 22:29
chichi:
To nie jest forum do fizyki, pal wroty
5 maj 22:44
XMonki: Dzień dobry, proszę o pomoc za co z góry dziękuję.
6 maj 07:45
Qulka:
Zadanie1
W=F•s więc F=w/s=100J/0,05m =2000N=2kN
| | W | | 100J | |
W=Ep=mgh więc h= |
| = |
| =50m |
| | mg | | 0,2•10N | |
6 maj 07:53
Qulka:
Zadanie2
| | mv2 | |
Ek=W więc |
| =F•s więc v=√2Fs/m=√2•3•0,3/0,2=3m/s |
| | 2 | |
6 maj 07:57
Qulka:
Zadanie3
Ep=Ep+Ek
mgh0=mgh+1+Ek
10•10•20=10•10•5+Ek
Ek=1500J
6 maj 07:59
XMonki: Dziękuję bardzo Qulka, zawsze mogę polegać na twojej pomocy. Pozdrawiam XMonki.
6 maj 17:59
daras: @
chichi tzw. forum do fizyki zostało ponownie opanowane przez bandę wzajemnie
nakręcających się durniów, co zresztą przewidziałem i postulowałem jego definitywne zamknięcie
w tym poście:
https://matematykaszkolna.pl/forum/408132.html
7 maj 09:58
daras: zad.2 jest bardziej skomplikowane i tak naprawdę, to brakuje danych aby je rozwiązać
7 maj 10:06
Filip: zadanie 2 jest trywialne panie paras
7 maj 10:08
Filip:
daras*
7 maj 10:08
daras: trywialne dla filipa z konopii, bo nie zna się na ruchu obrotowym

miłego dnia w głebokiej niewiedzy
7 maj 10:14