Jakubku hop! hop!
daras: Postuluję likwidację forum fizyka.pisz.pl
od ponad 10 lat nie stać cię było żeby dokończyć części teoretycznej, nie skorzystałeś z oferty
pomocy przy optyce itd. a teraz masz wszystko w tyle a to co się tam wyprawia woła o pomstę do
nieba
więc skończ z tą farsą , proszę
5 mar 18:44
Maciess: +1
5 mar 19:06
Filip: +2
5 mar 19:54
Adamm:
nie wiem co Jakub zrobił albo nie zrobił,
ale fakt faktem forum fizyka.pisz.pl służy za głównie wylęgarnie trolli
więc jakaś decyzja odnośnie tego forum powinna zapaść
5 mar 20:10
Goblin: To samo dzieje sie też na tym forum
Niewybredne wpisy ,rysunki a takze nazwy niektorych nickow
.Z tego co pisała Mila ktos wniknąl glebiej w forum i robi zarty .
Mysle ze od tego jest Jakub ktory powinien sie tym bardzo zainteresowac i w razie potrzeby
zainterweniowac
To nie jest tak ze jestes w sieci ananimowy .
Uwazam ze niestety daras na racje odnosnie postulatu .Poza tym Jakub tak mnie sie
wydaje powinien napisac ostrzezenie o niewlasciwym zachowaniu .
6 mar 09:28
bezendu: Popieram darasa, ale i tutaj na matematyka.pisz robi się coraz gorzej. Mam wrażenie, że to
forum wgl się nie rozwija i stanęło w miejscu
6 mar 12:31
ICSP: Forum się nie rozwija bo ludzie się nie rozwijają.
Wspomniane wyżej trolle to są zazwyczaj ludzie którzy nie dostali gotowca. (Nie chcą zrozumieć
problemu tylko chcą przepisać rozwiązanie aby jakoś prześlizgnąć się do następnej klasy)
Szkoła przestała być widziana jako szansa na dobrą przyszłość a bardziej jako zło konieczne.
6 mar 12:46
Saizou : Może pora wprowadzić obligatoryjne logowanie oraz jakieś ostrzeżenia i bany dla trolli?
6 mar 12:55
6 mar 13:17
ite :
Nie mam pojęcia, czy dodanie obligatoryjnego logowania jest kosztowne lub trudne do
zrealizowania.
Ale bez tego za moment moderatorzy będą się tutaj głównie zajmować:
1/ pacjentami dra Freuda, którzy przybyli, żeby narysować swe osiągnięcia/marzenia (na razie
zajęli forum fizyka),
2/ osobami potrzebującymi zwyzywać kogoś (a przed domem jest akurat pusto),
3/ użytkownikami wyrażającymi frustrację, że świat cały nie jest po to, żeby IM pomagać
(wyręczać ?) i tupiącymi z tego powodu nóżkami,
4/ tymi, którzy wiedzą lepiej jak być powinno, głównie u innych wiedzą i muszą to napisać.
6 mar 17:29
Mariusz:
Ale czy ktoś zmusza darasów do odpowiadania w wątkach ?
6 mar 17:31
Goblin: Wydaje sie ze nie rozumiesz o co chodzi Mariusz
6 mar 17:33
Adamm:
ite, wydaje mi się że część z tych problemów zawsze będzie występować
zresztą bez logowania jest lepiej − uczniowie mogą być anonimowi,
nie muszą się martwić tym jaki nick wymyślić, po prostu wchodzą i pytają
Jestem fanem takiego rodzaju prostoty.
6 mar 18:01
Mariusz:
Gobin daras w jednym z wpisów wprost napisał że wszystkich użytkowników
a zwłaszcza tych którzy zadają tutaj pytania uważa za leni
Tak dobrowolne logowanie jest dobrym pomysłem
Mogłoby się też okazać że w przypadku zmuszania do logowania
użytkownik wybrałby inne forum np z texem gdzie mógłby bez problemu zapisać macierz
albo jakieś bardziej skomplikowane wyrażenie matematyczne
Z wymyśleniem sensownego nicka mógłby być problem w przypadku dużej liczby użytkowników
Jakąś losową wariację znaków (z powtórzeniami) trudniej zapamiętać
no i jeszcze trzeba trafić na taką która nie jest jeszcze używana
Na jednym z forów programistycznych najpierw zlikwidowano dział dla początkujących
a następnie możliwość pisania jako gość
Jakoś nie widzę aby to coś poprawiło
6 mar 18:21
Goblin: Mariusz
Chcialbym Ci zwrócic uwage na to ze w tym poscie nie oceniamy uzytkownika darasa tylko
wyrazamy swoje opinie co do sytuacji na tamtym forum .
On swoja wyrazil a Ty ,ja lub ktos inny ma prawo sie z tym zgodzic lub nie
6 mar 18:34
Mariusz:
No fajnie tylko on ten wątek założył więc jak mu się nie podoba na forum to niech nie odpisuje
Ktoś go do tego zmusza ?
6 mar 19:27
daras: @
Mariusz 18:21 widzę, że bardzo to sobie wziąłeś do serca, ja już nawet tego stwierdzenia
nie pamiętam, choć się nie wypieram, bo pewnie byłbyś w stanie przytoczyć link do mojego
postu, jednak na pewno nie generalizowałem tak jak Ty teraz, tylko miałem na myśli takich
właśnie jednorazowo logujących się albo wielokrotnie ale pod różnymi nickami (jak widać system
wszystko przyjmie), którzy nie zdobyli się na próbę rozwiązania problemu, a cała ich praca
polegała tylko na wklejeniu polecenia do wykonania przez innych na tym czy drugim forum. Takie
zachowania niczemu dobremu nie służy i zdania na ten temat nie zmienią. Człowiek i jego mózg
uczy się na swoich błędach, które popełnia od samego urodzenia aż do śmierci.Gotowe
rozwiązania zazwyczaj szybko się zapomina i za jakiś czas po raz koleiny potrzebna jest pomoc
przy rozwiązaniu podobnego problemu.
Errare humanum est..
Ale ad rem, bo to jest temat zastępczy, jak chcesz podyskutować co
darasy powiedziały
kiedyś i dlaczego, to załóż osobny temat. Chętnie się w nim wypowiem.
Jak dotąd jest
9:1, że należy coś z tym zrobić
Szkoda, że nie wypowiedziały się
jeszcze osoby=nicki bardziej zaangażowane w działalność tego forum, a przede wszystkim nadal
brakuje reakcji jego właściciela.
Dziwi mnie Twój odosobniony pogląd, że jak mi się albo innym
darasom nie podoba, to mogą
nie odpisywać na posty i tu nie zaglądać. Tego pierwszego już praktycznie nie robię od
dłuższego czasu ale jeszcze zaglądam. Kiedyś byłem bardziej aktywny, co mogą potwierdzić
starsi stażem uczestnicy forum. Teraz się już tylko dziwię, że przez tyle lat nie zrobiono
niczego w poruszonym przeze mnie temacie.
Jak się mieszka w jakimś mieście, a internet jest taką globalną wioską, to się chodzi po nim
różnymi ulicami (odwiedza różne fora) i jeśli ulica jest rozkopana, chodnik nienaprawiany od
dekady, można wpaść w dziurę i złamać nogę albo w bramach czają się łobuzy, od których można
oberwać, to się zaczyna omijać takie miejsca i skręca się w bardziej cywilizowane rejony.
Wprowadzenie obowiązku rejestrowania unikalnego nicka jest trywialne i na pewno zniechęciłoby w
jakimś stopniu amatorów głupich dowcipów. Jeżeli komuś bardziej zależy na ruchu i patrzy
tylko na liczniki, a nie na jakości zamieszczanych wpisów, to będzie wysuwał argumenty od
czapy i bronił wolnego wstępu bez rejestrowania w stylu "Nicea albo śmierć". Od prawie roku
odkąd zaczęło się e−nauczanie, fora takie jak to, są zalewane niekończoną ilością prac
domowych do odwalenia czy rozwiązania zadania z klasówki on−line. Jeżeli to kogoś z pewnych
względów cieszy, to nie zrobi nic ale jeśli nie, to powinien ustawić choćby to wstępne sito
selekcji. Na innych forach jest to
normą od samego początku. Potem łatwiej będzie robić
porządek z cudacznymi postami. Następnie wprowadzić łatwy sposób wyszukiwania podobnych zadań
rozwiązanych już wielokrotnie, poprzez np. umieszczanie w tytule adekwatnej zakładki,
możliwości jego edycji już po publikacji itd..
Wiem...mogę tu się nie wymądrzać tylko iść na te inne fora ale czy o to nam wszystkim
chodzi
7 mar 11:32
XD: Spokojnie, daras. Nie widziałeś chyba kwiku Mariusza, jak go kerajs punktował, bo "kerajs mi
się wciska do tematu" xD Teraz tak tylko mówi, a wtedy było coś w stylu "gdybym ja był
właścicielem, to już dawno bym to załatwił". To dotyczyło wpisów kerajsa w "tematach"
Mariusza. Tak więc ten, nie ma co sobie głowy zawracać
7 mar 14:40
daras: Jestem spokojny, tylko nie wiem czy jest już 10:1 czy 9:2 ?
skoro już zabrałeś głos , to nie wstrzymuj się
XD chyba, że to multikonto
8 mar 10:52
XD: 10:1
Fizyka zdecydowanie powinna stąd zniknąć. Jestem biernym obserwatorem, ale trochę tu
już obserwuję i szczerze, to jestem zdziwiony, że fizyka tu jeszcze stoi. Jakby tak w zasadzie
była tylko po to, by odciągnąć trolle od tego forum
Brak logowania tutaj to zarówno fajna, jak i niefajna opcja. Z jednej strony każdy może zadanie
wrzucić od ręki, bez logowania, bez niczego. Z drugiej strony przez brak logowania ciężej jest
zarządzać tym wszystkim, bo banowanie użytkowników nie jest takie proste.
8 mar 11:51
Qulka: powinna zniknąć.. nie będę miała wyrzutów sumienia, że tam nie zaglądam, a i tak wszyscy
wszystko wrzucają tutaj.. i fizykę i chemią i geografię itp.
8 mar 16:11
daras: 11:1
9 mar 11:02
ello:
12:1
13:1
9 mar 21:59
daras: nie wygłupiaj sie
ello
to powazny temat
9 mar 22:45
Goblin: Mila
daras zakladajac ten temat doskonale wydaje sie zdawal sobie sprawe z tego ze i tak nic z
tego nie bedzie
Zreszta nie pierwszy raz zwracal na to uwage ze dzieja sie tam niedobre rzeczy .I co? NIc.
Jakub nigdy nie zareagowal na forum .
Dlatego chociaz jestem mu przychylny uwazam iz jego post jest tak samo niecelowy tak jak post
getina
Moj post (ktory zostal usuniety) byl ironiczny i za taki sam uwazam wpis
Adamma do
darasa o niekochaniu
Moja żona uwielbiała te czekolade .Czasami ja kupuje takze. Natomiast jem czekolade tej firmy
ale gorzka 70%
Pozdrawiam i życze miłego wieczoru
10 mar 18:26
Mila:
Goblin
Późnym wieczorem napiszę do Jakuba.
10 mar 18:31
ICSP: No i się nie dowiedziałem
10 mar 18:50
Adamm: Nie, po prostu było mi smutno. Przepraszam
10 mar 18:57
?: Spokojnie, Adamm, każdemu czasem jest
Nawet jeśli powoli, to byle do przodu
10 mar 19:52
Mariusz:
Wg mnie lepszym pomysłem niż likwidacja forum fizyka.pisz.pl
byłoby wysłanie prośby do Jakuba o oczyszczenie tego forum
i przyznanie darasowi uprawnień moderatora tamtego forum
aby mógł kontrolować wpisy na tamtym forum a w ostateczności blokować
IP tabgich dowcipnisiów
10 mar 20:57
daras: @
mariuszku czy ja zgłosiłem akces na moderatora
nie, więc nie odwracaj kota ogonem
a prośby to ja wysyłałem dawno temu i trochę mniej dawno...i...ciiiiiiiiiiisza
dlatego odniosłem sie z tym pytaniem do STAŁYCH użytkowników tego forum,
być może ktoś doniesie do Januszka albo sam się zainteresuje tym tematem, mam nadzieję, że
wchodzi tu chociaż raz na...ruski rok
12 mar 17:38
Jakub: Dobry wieczór wszystkim. Po przemyśleniu sprawy postanowiłem zostawić forum
na fizyka.pisz.pl Faktycznie jest problem z żartownisiami na tamtym forum. Dodają głupoty,
które na czas nie są usuwane. Na szczęście znalazła się dobry duszyczka spośród forumowiczów,
która wyraziła chęć moderowania. Ja oczywiście też będę tam częściej zaglądał.
Mam nadzieję, że od dzisiaj forum na fizyka.pisz.pl będzie lepiej wyglądało.
Dzięki za mobilizację daras.
12 mar 18:25
daras:
zobaczymy co będzie za...miesiąc
12 mar 21:50