Równanie stopnia trzeciego
o rany julek:
x3 +−A=0
Porachować A jesli wiadomo,że Re pierwiastka zespolonego powyższego równania to 1
17 sty 08:06
pudel i hanecka:
−3√A+Re+Im+Re−Im=0
Odp:x3+8=0
17 sty 08:11
kerajs: Aby tak zastosować wzór Viety to A musi być liczbą rzeczywistą, a takiego warunku nie ma.
Ponadto zapis Re+Im+Re−Im jest równie sensowny jak √ +3√ +√ −3√
17 sty 09:48
pudel i hanecka:
Mozna gwoli ścisłości zaznaczyć że A∊R,ale to raczej oczywiste.Dokładnie!
Ponadto od kiedy wzór x1+x2+x3=0 nosi imię Viety ?
18 sty 10:25
o rany julek:
Nie jest potrzebne zaznaczenie ,że A∊R ,bo skoro dwa pierwiastki równania sześciennego
są liczbami zespolonymi sprzężonymi to trzeci pierwiastek musi być rzeczywisty
18 sty 10:31
kerajs: A skąd wiadomo że w tym równaniu ''dwa pierwiastki równania sześciennego
są liczbami zespolonymi sprzężonymi '' ?
18 sty 10:43
kerajs: Sorry, przegapiłem post z 10:25
@pudel i hanecka
Fajny jest ten dowód przez wewnętrzne przekonanie. I jeszcze z wykrzyknikiem. Niestety ma on
zerowa wartość merytoryczną.
Może bardziej algebraicznie uzasadnisz, że A musi być liczbą rzeczywistą.
Odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz tu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wzory_Vi%C3%A8te%E2%80%99a
18 sty 11:14
ite: Wiele osób zmagających się z zaburzeniami osobowości ceni terapię wykorzystującą elementy nauk
ścisłych. Tu mamy do czynienia z takim przypadkiem.
Wszelkie próby dialogu w oparciu o fakty naukowe nigdy nic nie dały (zwłaszcza na forum z
fizyki).
18 sty 11:25