proszę o rozwiązanie
anna: na dwie lokaty wpłacono 10000 zł oprocentowanie na jednej z nich było równe 3%
i pieniądze wypłacono z niej po roku .Oprocentowanie drugiej lokaty wynosiło 1,5%
i pieniądze wypłacono z niej po 2 latach
która wypłata była wyższa i o ile
2 maj 13:15
daras: teraz nie dają tak wysokich %
2 maj 14:52
2 maj 14:53
daras: włącz kalkulator i do roboty
2 maj 14:53
asdf:
Jeszcze do tego zabierają 20% podatku Belki
2 maj 14:54
Legend of Fuyao: A)10000zj −−−−−−−−−−−−−−z tego 3% to 300zl
B) 10000zl −−−−−−−−−−−−−−z tego 1,5% po roku daje 150zl odsetek
10000+150zl = 10150zl z tego 1,5% odsetek= 152,25 zl za drugi rok
Teraz policz wyplate z odsetkami
2 maj 15:00
Legend of Fuyao: A przed wyborami 2015r obiecali że ten podatek zlikwidują
Jednak zostawili
2 maj 15:02
daras: @asfuj też się nie znasz, podatek belkowy = 0,19
2 maj 15:03
asdf:
daras
19% −− to słaby "napój wyskokowy"
2 maj 15:13
daras: im mniej % tym się dłużej sączy
2 maj 16:25
Qulka: a te procenty to proste czy składane? bo jak proste to na obu tyle samo.. a jak składane to
jaki jest okres kapitalizacji?
2 maj 18:48
daras: niektórzy wolą składać % ale wtedy głowa boli
5 maj 21:43
anna: dziękuję
6 maj 07:56