Szereg geometryczny
100DniDoMatury: Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego (an), określonego dla n≥1, jest
równa 2, a suma kwadratów wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa 3. Oblicz iloraz ciągu
(an)
27 kwi 18:36
100DniDoMatury: S1=a121−q=2
27 kwi 18:38
27 kwi 18:39
ICSP: Wiem, że dane są inne, ale sposób rozwiązania pozostaje ten sam.
27 kwi 18:39
100DniDoMatury: S1 =a1−q=2
S2= a21−q2=3
a1−q=2
2−2q=a
S2= 4q2−8q+41−q2 = 3
4q2−8q+4=3−3q2
7q2−8q+1=0
Czy to prawidłowe rozumowanie?
27 kwi 18:40
ICSP: Brakuje założenia odnośnie q.
Poza powyższym do tej pory jest poprawnie.
27 kwi 18:43
chichi:
Tak, zaktualizuj nick
27 kwi 18:44
27 kwi 18:46
100DniDoMatury:

Fakt, niedługo 100 godzin, a nie 100 dni

Żeby nie tworzyć nowej dyskusji zapytam tutaj:
Czy w dowolnym czworokącie, kąty ASD i BSC są sobie równe?
27 kwi 18:51
janek191:
Tak − kąty wierzchołkowe.
28 kwi 07:53