pr
dzonypieczony: Wyznacz nieskończony ciąg geometryczny, w którym suma wszystkich wyrazów jest równa
24, a suma kwadratów wszystkich wyrazów jest równa 288.
pomoze ktos ?
26 kwi 14:36
Japońska podróba 6-latka:
podzielić stronami drugie przez pierwsze
12+12q=24−24q
36q=12
q=1/3 , to a
1=16
26 kwi 14:44
ICSP: Suma wyrazów:
| | a1 | |
a1 + a1q + a1q2 + ... = |
| , |q| < 1 |
| | 1 − q | |
Suma kwadratów:
a
12 + a
12q
2 + a
12q
4 + ... =
| | a12 | |
= a12(1 + q2 + q4 + ... ) = |
| , |q| < 1 |
| | 1 − q2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
1 = 24(1−q)
a
12 = 288(1 − q
2)
skąd
z czego q = 1 odrzucamy ze względu na założenie |q| < 1
a
1 = 24(1−q) = 16
26 kwi 14:45
chichi:
| | a1 | | a12 | |
24= |
| ⇒ a1=24(1−q) ∧ 288= |
| |
| | 1−q | | 1−q2 | |
| | 242(1−q)2 | | 1 | |
288= |
| ⇒ q= |
| ⇒ a1=16 |
| | (1−q)(1+q) | | 3 | |
| | 1 | |
an=16*( |
| ) n−1  |
| | 3 | |
26 kwi 14:46
dzonypieczony: dzieeki
26 kwi 20:01