macierz
salamandra: równanie macierzowe: AX+B = C jak przekształcić?
27 kwi 12:02
janek191:
AX = C − B
A−1 A X = A−1 ( C − B)
X = A−1 ( C − B )
27 kwi 12:07
chichi:
AX+B=C
AX=C−B
X=A−1(C−B)
27 kwi 12:08
Filip: oho, widze ze macierze zaczynasz

Tez przechodzilem przez ten dzial ale dla mnie toliczenie
dosc topornie szlo
27 kwi 12:12
salamandra: dzięki
27 kwi 12:13
salamandra: Czy dla
A=(5 2)
(2 1)
B=(2 6)
(1 8)
C= (3 7)
(5 3)
Wynikiem będzie (−7 11)
(18 −27)?
Sprawdziłbym matrixcalulactorem, ale ma on ograniczenie do dwóch macierzy
27 kwi 12:15
salamandra: @Filip, nie jest tak źle

choć na początku nie mogłem się przyzwyczaić do mnożenia
27 kwi 12:17
27 kwi 12:25
janek191:
Dobrze
27 kwi 12:27
chichi:
Ten wynik chyba nie jest dobry
27 kwi 12:32
27 kwi 12:35
Adamm:
do Salamandra 27 kwi 12:02
Jeśli A nie jest odwracalne może się tak zdarzyć, że równianie nie ma rozwiązań lub
ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Jeśli znane jest rozwiązanie X0 równania, to wszystkie z rozwiązań są postaci
X0+Y przy czym Y jest tak dobrane, żeby AY = 0.
27 kwi 12:53