matematykaszkolna.pl
jakobian salamandra: Wyznacz jakobian funkcji a) f(x,y)=(xsiny, xcosy) Jf(x)−> = | siny x*cos y | | cosy x*siny | b) f(x,y,z)=(xlny, xyz, xz)
 x 
Jf(x)−> = | lny

0 |
 y 
| yz xz xy | | xz−1 0 lnx*xz | Czy to jest dobrze? Nie wiedziałem jak na forum inaczej oznaczyć tę macierz (to wszystko jest w jednej macierzy)
13 gru 16:15
Saizou : f(x,y) = (xsiny, xcosy) f1(x,y) = xsiny f2(x,y) = xcosy Tworzymy macierz Jacobiego (dla funkcji f: R2 → R2)
nawias
(df1/dx) (df1/dy)
nawias
nawias
(df2/dx) (df2/dy)
nawias

Wyznacznik tej macierzy nazywamy jakobianem.
13 gru 16:34
salamandra: Teorie znam, ale nie wiem, czy dobrze to zrobiłem
13 gru 16:38
Saizou :
df1 df1 

= siny

= xcosy
dx dy 
df2 df2 

= cosy

= −xsiny
dx dy 

nawias
siny xcosy
nawias
nawias
cosy −xsiny
nawias

det
= −xins2y − xcos2y = −x(sinx2y+cos2y)= −x

13 gru 16:43
salamandra: Tak, o minusie zapomniałem jednym. A już stricte w tej macierzy, jak się z niej "wychodzi"? Tak jak zrobiłeś w ostatniej linijce? Akurat tego nie miałem podane nigdzie
13 gru 16:44
Saizou : Po prostu obliczyłem wyznacznik tej macierzy emotka zobacz na początek, że napisałem że liczę wyznacznik

nawias
.. ..
nawias
nawias
.. ..
nawias

det

13 gru 17:01
salamandra: Nie miałem wyznaczania wyznaczników podanych, więc nie wiedziałem, skąd to wziąłeś emotka
13 gru 17:26
Saizou : rysunek

nawias
a b
nawias
nawias
c d
nawias

det
= ad − cb

dla macierzy 3x3 zastosuj metodę Sarrusa Dopisuję dwie kolumny z prawej strony (pierwszą i druga), następnie mnożę wzdłuż przekątnych. Czerwone przekątne dodaje, niebieskie odejmuję. det A = aei + bfg + cdh − gec − hfa − idb Wyznacznik oznaczamy jako det A lub |A|
13 gru 17:51
salamandra: dzięki
13 gru 18:17