Poprawność odpowiedzi :/
problematyczny: Czy może ktoś potwierdzić, czy w zadaniu pierwszym ze strony
https://zdajmyto.pl/arkusze/4
podana odpowiedź jest poprawna, wychodzi mi inny wynik

Jeśli przedstawiona odpowiedź jest poprawna, czy mogę poprosić o rozwiązanie?
24 kwi 23:09
a7: | 510310216 | |
| =54 |
| 265626210310 | |
C
24 kwi 23:15
24 kwi 23:15
a7: w mianowniku 26 mi się powtórzyło niechcący
24 kwi 23:16
Anawa: 255= (5*5)5= 55*55
48=(2*2)8= 28*28
106= (2*5)6= 26*56
610= (2*3)10= 210*310
24 kwi 23:17
problematyczny: oook, czyli jednak poprawna odpowiedź. Dziękuję bardzo!
To jeszcze zapytam o podobne zadanie z tego dokładnie:
https://zdajmyto.pl/arkusze/3/1
Czy obliczenia:
9
10 * 3
−20 = 3
20 * 3
−20 = 3
0 = 1
są poprawne?
24 kwi 23:20
Anawa: Tak poprawnie ,gdyż przy mnożeniu potęg o tych samych podstawach wykładniki dodajemy
24 kwi 23:35
problematyczny: Dziekuję!
24 kwi 23:40
problematyczny: Jeszcze w takim razie zapytam o ostatnie zadanie z tej serii, zadanie drugie z:
https://zdajmyto.pl/arkusze/1
Moje rozwiązanie:
(2
20⋅5
10)/20
10 = (2
20⋅5
10)/(4
10 *5
10) = (2
20)/(2
20) = 1
Zgadza się z odpowiedzią, ale na wszelki wypadek jeszcze poproszę o potwierdzenie rozumowania
24 kwi 23:47
Anawa: Wynik się zgadza.
Teraz rozpatrujemy sam licznik
zauważ ze 220= 410
410*510= (4*5)10= 2010
24 kwi 23:58
problematyczny: Super, bardzo Wam dziękuję!
25 kwi 00:00