pytanie do znawców
maria: Mam pytanie dobrze by było do nauczycieli lub innych znających temat chodzi mi o zadanie spod
tego linku
https://matematykaszkolna.pl/strona/5186.html
1.obliczyłam BD pitagorasem jak tutaj
2.potem odkryłam miary kątów trójkąta ABD i DEB
3.Dalej poszło szybko i obliczyłam AP i PB i teraz mam problem bo uznałam, że okrąg skoro jest
wpisany w trójkąt ABP to muszą to być dwwusieczne kąta 30 i odczytałam jest z tablic
wynik zgadza się z końcowym, ale nie jest oczywiście taki "ładny" choć obliczeniowo taki sam.
Czy uznają takie coś na maturach ? Kto z Was to wie ?
24 kwi 17:30
a@b:

Taki trapez składa sięt trzech trójkątów równobocznych o boku 6
|AF|=3
√3 to |FE|=EG|=
√3 i |EO|=2
√3= hΔABE
pole ΔABE : P=6*h= 12
√3 i połowa obwodu ΔABE : p=4
√3+6
| | p2 | |
P=rp to r2= |
| −−− ( bo bardziej przyjazne będą obliczenia) |
| | p2 | |
P
2= 144*3 p
2= (4
√3+6)
2= 12(7+4
√3
| | 144*3 | |
r2= |
| ⇒ r2=36(7−4√3) |
| | 12(7+4√3) | |
więc P(koła) = 36(7−4
√3) π
==================
i po ptokach
Jakub straszliwie "zamulił'' rozwiązanie
24 kwi 19:42
maria: Dzięki za odpowiedź, ja rozumiem tłumaczenie ze strony choć też to zauważyłam, że trochę
pokombinował tutaj Jakub,
ale mi chodzi o pytanie czy jeśli zrobię r okręgu z z trójkąta
ABP to muszą to być dwusieczne kąta 30 i odczytam jest z tablic i
wynik zgadza się z końcowym to czy dostałabym pełną punktację ?
24 kwi 19:59
maria: Twoje też jest logiczne i też mi ten wzór przeleciał przez myśl oczywiście, ale równie
logicznie wygląda to z trójkąta 15 stopni, jeśłi dwusieczna podzieliła kąt na pół, który
wcześniej obliczyłam
24 kwi 20:00
maria: nikt nie wie ?
25 kwi 19:44