matematykaszkolna.pl
pytanie do znawców maria: Mam pytanie dobrze by było do nauczycieli lub innych znających temat chodzi mi o zadanie spod tego linku https://matematykaszkolna.pl/strona/5186.html 1.obliczyłam BD pitagorasem jak tutaj 2.potem odkryłam miary kątów trójkąta ABD i DEB 3.Dalej poszło szybko i obliczyłam AP i PB i teraz mam problem bo uznałam, że okrąg skoro jest wpisany w trójkąt ABP to muszą to być dwwusieczne kąta 30 i odczytałam jest z tablic wynik zgadza się z końcowym, ale nie jest oczywiście taki "ładny" choć obliczeniowo taki sam. Czy uznają takie coś na maturach ? Kto z Was to wie ?
24 kwi 17:30
a@b: rysunek Taki trapez składa sięt trzech trójkątów równobocznych o boku 6 |AF|=33 to |FE|=EG|=3 i |EO|=23= hΔABE pole ΔABE : P=6*h= 123 i połowa obwodu ΔABE : p=43+6
 p2 
P=rp to r2=

−−− ( bo bardziej przyjazne będą obliczenia)
 p2 
P2= 144*3 p2= (43+6)2= 12(7+43
 144*3 
r2=

⇒ r2=36(7−43)
 12(7+43) 
więc P(koła) = 36(7−43) π ================== i po ptokach emotka Jakub straszliwie "zamulił'' rozwiązanie emotka
24 kwi 19:42
maria: Dzięki za odpowiedź, ja rozumiem tłumaczenie ze strony choć też to zauważyłam, że trochę pokombinował tutaj Jakub, ale mi chodzi o pytanie czy jeśli zrobię r okręgu z z trójkąta ABP to muszą to być dwusieczne kąta 30 i odczytam jest z tablic i wynik zgadza się z końcowym to czy dostałabym pełną punktację ?
24 kwi 19:59
maria: Twoje też jest logiczne i też mi ten wzór przeleciał przez myśl oczywiście, ale równie logicznie wygląda to z trójkąta 15 stopni, jeśłi dwusieczna podzieliła kąt na pół, który wcześniej obliczyłam
24 kwi 20:00
maria: nikt nie wie ?
25 kwi 19:44