Udowodnij że dla dowolnego kąta
Kck: Udowodnij że dla dowolnego kąta α∊(0,π2) prawdziwa jest nierówność
sin(π12−α)*cos(π12+α)<14.
Czy mogę w tym zadaniu skorzystać ze wzory na iloczyn funkcji trygonometrycznych sinα*cosβ?
Doszedłem do momentu w którym mam sinα>0 i po narysowaniu wykresu widać że w tym przedziale
jest to prawda. Czy dobrze zrobiłem to zadanie i czy sam wykres i opis wystarczyłby żeby
dostać 3pkt za to zadanie?
21 kwi 19:17
21 kwi 19:54
ICSP: Możesz skorzystać z wzoru na sinusa i cosinua, ale nie powinieneś nigdzie dojść do samego sinα.
Jak już powinieneś po drodze otrzymać sin(2α).
21 kwi 20:13
6latek: Wiem ze starsi sa uparci i marudni ale
wezmy z tego wzoru sinx*cosx
| | sin(π/6)+sin(−2x) | | π | |
sin(π/12−x)*cos(π/12+x)= |
| = sin |
| −sinx |
| | 2 | | 12 | |
Pytanie
| | π | | √5−1 | |
Czy moge postawic za sin |
| = |
| bo pamietam czy liczyc to ze wzoru na |
| | 12 | | 4 | |
sinx−siny?
21 kwi 20:41
chichi:
To lepiej policz, bo źle pamiętasz
21 kwi 20:43
6latek: wroc to ma byc nie sin18 tylko sin15 stopni
21 kwi 20:43
6latek: Jesli moge to
I co by teraz nalezalo zrobic?
21 kwi 20:51
6latek: I znowu czeski blad
ma byc oczywiscie
21 kwi 20:55
ICSP: yyy
| sin(π/6) + sin(−2x) | |
| = |
| 2 | |
21 kwi 21:08
kubek: d
21 kwi 21:09
6latek: To popraw jak zle zrobilem
21 kwi 21:11
ICSP: proszę bardzo:
czyli to samo co w linku podesłanym przez
ABC
21 kwi 21:13
6latek:
| | a+b | | a | | b | |
Chodzi o to ze nie moge tutaj skorzystac ze wzoru |
| = |
| + |
| |
| | c | | c | | c | |
tylko nalezy nalezy policzyc licznik z odpowiedniego wzoru i dopiero podzielic prezez 2 .Tak?
21 kwi 21:16
ICSP: ten wzór zachodzi tylko dla liczb (i to nie wszystkich ze względu na mianownik).
21 kwi 21:18
6latek: O widzisz . dziekuje bardzo

Pewnie tak samo zrobil Kck
21 kwi 21:20
6latek: Albo takze zapisac tak
| 1 | | π | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| (sin |
| −sin(2x)= |
| * |
| − |
| sin(2x)= |
| − |
| sin(2x) < |
| |
| 2 | | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
21 kwi 21:35
ICSP: i to jest cały dowód.
21 kwi 21:48
6latek: ICSP
I to wychodzi krocej niz to co zaproponowal Jakub
21 kwi 21:52
ICSP: Krócej/dłużej co za różnica?
Ważne, że poprawnie.
21 kwi 21:53
Mariusz:
ABC no fajnie tylko wątpię czy Kck ma dostęp do części premium
| | π | | π | | 1 | |
sin( |
| −α)cos( |
| +α) < |
| |
| | 12 | | 12 | | 4 | |
Sposób I
| | π | | π | | 1 | |
sin( |
| −α)cos( |
| +α) < |
| |
| | 12 | | 12 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | | 1 | |
(sin( |
| )cos(α)−cos( |
| )sin(α))(cos( |
| )cos(α)−sin( |
| )sin(α))< |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 4 | |
| | π | | π | | π | |
sin( |
| )cos( |
| )cos2(α)−sin2( |
| )cos(α)sin(α) |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
| | π | | π | | π | | 1 | |
−cos2( |
| )sin(α)cos(α)+cos( |
| )sin( |
| )sin2(α) < |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 4 | |
| | π | | π | |
sin( |
| )cos( |
| )(cos2(α)+sin2(α)) |
| | 12 | | 12 | |
| | π | | π | | 1 | |
−cos(α)sin(α)(sin2( |
| )+cos2( |
| ))< |
| |
| | 12 | | 12 | | 4 | |
| | π | | π | | 1 | |
sin( |
| )cos( |
| )−cos(α)sin(α) < |
| |
| | 12 | | 12 | | 4 | |
| 1 | | 2π | | 1 | | 1 | |
| sin( |
| )− |
| sin(2α) < |
| |
| 2 | | 12 | | 2 | | 4 | |
| 1 | | π | | 1 | | 1 | |
| sin( |
| )− |
| sin(2α) < |
| |
| 2 | | 6 | | 2 | | 4 | |
sin(2α) > 0
Sposób II
| | π | | π | | 1 | |
sin( |
| −α)cos( |
| +α) < |
| |
| | 12 | | 12 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | 1 | |
cos( |
| −( |
| −α))cos( |
| +α) < |
| |
| | 2 | | 12 | | 12 | | 4 | |
| | 5π | | π | | 1 | |
cos( |
| +α)cos( |
| +α) < |
| |
| | 12 | | 12 | | 4 | |
| | 5π | | π | | 1 | |
2cos( |
| +α)cos( |
| +α) < |
| |
| | 12 | | 12 | | 2 | |
cos(α+β)=cos(α)cos(β)−sin(α)sin(β)
cos(α−β)=cos(α)cos(β)+sin(α)sin(β)
2cos(α)cos(β)=cos(α+β)+cos(α−β)
| | π | | π | | 1 | |
cos( |
| +2α)+cos( |
| ) < |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
−sin(2α) < 0
sin(2α) > 0
22 kwi 13:11
chichi:
To zadanie nie znajduje się w części premium
22 kwi 13:17
Mariusz:
A klikałeś w odnośnik wklejony przez ABC i czytałeś to co tam jest napisane ?
22 kwi 13:29
chichi:
No tak, u mnie normalnie pokazuje całe rozwiązanie
22 kwi 13:31
ABC: aż musiałem się ze szkoły zalogować na oryginalny nick czego nie lubię żeby mi hasła nie
zhackowali

Mariusz tam jest rozwiązanie , może nie najkrótsze ale przyzwoite
22 kwi 13:31
Mariusz:
Przez jakiś czas wyświetlało mi że rozwiązanie znajduje się w części premium
ale teraz już wyświetla mi to rozwiązanie
22 kwi 13:34
Mariusz:
chichi tak może trochę poza tematem umiesz czytać kod źródłowy języka C ?
Kiedyś znalazłem w Pascalu kod programu odwracającego macierz i przetłumaczyłem go na C
Jest on o tyle ciekawy że ma złożoność zbliżoną do eliminacji Gaußa
ale nie wymaga dołączenia macierzy jednostkowej
Ciekawy jestem czy ci się spodoba
Oto kod
https://pastebin.com/E0pj4fDS
22 kwi 15:21
chichi:
Boże @
Mariusz nie pytaj mnie o takie trudne rzeczy haha, teraz na 2 semestrze mam
przedmiot "Algorytmy i programowanie". Piszę pseudokody na sprawdzanie czy liczba jest
pierwsza, doskonała, ilość dzielników, szukanie NWD, NWW etc., algorytmy rekurencyjne i
iteracyjne, tablice jedno i dwuwymiarowe, jakieś 5 rodzajów sortowania, szukania elementu min
i max w tablicy etc... Czarna magia, ale fakt, że każdy wykład przespałem, potrzebuje jakiegoś
dobrego podręcznika żeby się tego nauczyć. Znasz może podręcznik "Introduction to algorithms"
Thomasa Cormen'a? Ktoś mi polecał ten podręcznik i zastanawiam się nad kupnem
22 kwi 18:42
Mariusz:
Co do tego kodu który podałem to go przeczytałem
i nawet kilka razy udało mi się odwrócić macierz tym sposobem
chichi to co tu napisałeś to podstawy
Proste programy które pisze się na pierwszych lekcjach z programowania
oraz algorytmów i struktur danych
Przeglądałem go
Był polecany jako podręcznik do przedmiotu Algorytmy i struktury danych
Dobrze by było abyś przed kupnem sam go przejrzał i zdecydował czy ci odpowiada
Po sieci krąży angielska wersja językowa tej książki
22 kwi 18:57
chichi:
Też bym chciał umieć takie kody pisać, ale najpierw muszę się nauczyć właśnie tych podstaw, o
których napisałem. Chyba, że polecasz coś innego zamiast tego podręcznika?
22 kwi 19:00
Phil#PW: Introduction to algorithms Thomasa Cormena to najlepszy wybór do algorytmów. W internecie jest
za pdf za free w wersji anglojęzycznej
22 kwi 19:12
chichi:
Dzięki @
Filip
22 kwi 19:16
Phil#PW: algorytmy zawsze spoko

, ja jednak nie umiem pisac w pseudokodzie (tak aby kazdy czytajacy
go zrozumial), ale umiem go czytac
22 kwi 22:03
22 kwi 22:26
Phil#PW: ciekawe, ja tam z ksiazek sie ucze
22 kwi 22:57