Równanie trygonometryczne
pk: Rozwiąż równanie sin4x2 + cos4x2 = 58 w przedziale < −π ; π >.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo nie wiem jak to ugryźć...
3 mar 16:32
Eta:
skorzystaj z zależnosci:
a
4 +b
4= ( a
2+b
2)
2− 2a
2*b
2
otrzymasz:
oraz 2sin
x2*cos
x2= sinx
L= ( sin
2(
x2)+ cos
2(
x2)
2 −2sin
2x2*cos
2x2= 1 −sin
2 x
teraz już z "górki"
cos
2x =
58
3 mar 16:45
pk: Dzięki... ale nie bardzo łapie co dalej bo cosinus wychodzi mi jakies √10 przez 4 a to chyba
nie moze byc dobrze : P
3 mar 17:04
Eta:
więc sprawdź , czy napewno po prawej stronie jest 58
3 mar 17:07
pk: niestety jest... nie wiem czy aby na pewno podstawienie tego wzoru 2sinx/2*cosx/2= sinx jest
do końca poprawne...sam nie wiem.
3 mar 17:11
Eta:
sin2x = 2sinx*cosx
| | x | | x | |
to; sinx = 2 sin |
| *cos |
|
|
| | 2 | | 2 | |
to zachodzi na bank
3 mar 17:20
pk: no tak ale co jesli tak jak w tym zadaniu mamy podniesione do kwadratu? nie wplywa to na nic?
3 mar 17:24
pk: Kombinuje jak mogę... ale chyba tego nie rozwiąże.
3 mar 17:33
Eta:
Fakt

widzę teraz błąd
2sin
2x2*cos
2x2=
12*2* 2 sin
2x2* cos
2x2=
12sin
2x
więc :
1 −
12sin
2x =
58 /*2
sin
2x =
34
| | √3 | | √3 | |
sinx = |
| v sinx = − |
|
|
| | 2 | | 2 | |
teraz będzie ok

..... sorry nie zauważyłam ,że było brak jednej dwójki
Dokończ
3 mar 17:35
pk: Heh, wynik się zgadza dzięki wielkie ale... moglabys mi wytlumaczyc, na jakiej zasadzie to
zadziałało wszystko : 2sin2x/2*cos2x/2= 1/2*2* 2 sin2x/2* cos2x2= 1/2sin2x ?
3 mar 17:46
Eta:
Do zwinięcia do sin2x potrzebne są dwie dwójki
a mieliśmy tylko jedną dwójkę
zatem
12*2*2*sin2x2*cos2x2=12*2sinx2*cosx2*2sinx2*cosx2=
= 12*sinx * sinx = 12*sin2x
3 mar 17:52
MAturzysta :): | | x | | x | |
Nie rozumiem dlaczego z 2* sin2 |
| * cos2 |
| nie robi się od razu sin2x? Wytłumaczy |
| | 2 | | 2 | |
ktoś? Bo nie jestem w stanie tego nadal zrozumieć
6 maj 13:11
Eta:
2sinx*cosx= sin2x
| | x | | x | | 1 | | x | | x | | x | | x | |
2sin2 |
| *cos2 |
| = |
| *2sin |
| *cos |
| *2sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| sinx*sinx= |
| sin2x |
| | 2 | | 2 | |
6 maj 13:15
MAturzysta :): Dziękuję bardzo
6 maj 13:16
6 maj 13:18