00 , 01, 02, 03, 04, 05, 06
11, 12, 13, 14, 15, 16
22, 23, 24, 25, 26
33, 34, 35, 36,
44, 45, 46
55, 56
66
takich kamieni jest 28
7 o jednakowych oczkach i 21 o różnych oczkach
A1 −−− wylosowano za pierwszym razem kamień o jednakowych oczkach
| 7 | ||
czyli 1 z 7 z prawdopodobieństwem | ||
| 28 |
| 6 | ||
czyli z prawdopodobieństwem | ||
| 27 |
| 7 | 6 | |||
P(A1)= | * | |||
| 28 | 27 |
| 21 | ||
czyli 1 z 21 z prawdopodobieństwem | ||
| 28 |
| 12 | ||
czyli z prawdopodobieństwem | ||
| 27 |
| 7 | 6 | 21 | 12 | 7 | ||||||
P(A)= P(A1)+P(A2)= | * | + | * | = ....... = | ||||||
| 28 | 27 | 28 | 27 | 18 |