prawdopodobieństwo
jendrzej: Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby dziesięciocyfrowe.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby parzystej lub podzielnej przez 3.
19 kwi 15:10
Szkolniak: | | 399 | |
mi wyszło |
| , ale nie wiem czy dobrze − jak tak to mogę napisać rozwiązanie |
| | 512 | |
19 kwi 15:33
Saizou :
A − liczba parzysta → liczba zakończona na zero → 1*2
8*1 = 256
B − liczba podzielna przez 3 → suma cyfr liczy podzielna przez 3
| | | |
a) dokładnie 3 cyfry 1 → | = 36 |
| | |
| | | |
b) dokładnie 6 cyfr 1 → | = 126 |
| | |
| | | |
c) dokładnie 9 cyfr 1 → | = 9 |
| | |
A ∩ B − liczba parzysta podzielna przez 3 → suma cyfr podzielna przez 3 i ostatnia cyfra 0
| | | |
a) dokładnie 3 cyfry 1 → | = 28 |
| | |
| | | |
b) dokładnie 6 cyfr 1 → | = 56 |
| | |
| | | |
c) dokładnie 9 cyfr 1 → | = 1 |
| | |
|Ω| = 2
9 = 512
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) =...
19 kwi 15:56
kat666:
Łatwiej jest zliczać B\A , czyli podzielne przez 3 i zakończone 1.
256+8+70+8=342
19 kwi 16:51
19 kwi 20:28
Phil#PW: a od kiedy
Saizou Ty zadania z prawdopodobieństwa robisz?
19 kwi 20:38
Saizou :
Czasami się zdarzy
19 kwi 21:19